Hírek

2011.05.05. 05:21

Adósságok és szankciók

Bár magam támogatom az Orbán-kabinet azon felvetését, hogy a legtöbb adósságot felhalmozó települések polgármesterei és önkormányzatának tagjai ne indulhassanak a következő választáson, erősen kétlem, hogy a Fideszben népszerű lenne egy olyan terv, ami komolyan veszélyezteti a kormánypárt emblematikus figuráinak az érdekeit.

Stanga István

Miután Orbán Viktor kormányfő az elmúlt hónapokban többször is annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarország legnagyobb problémája az eladósodottság, így nem igazán csodálkozhatunk azon, hogy az oly sok vitát kiváltó új Alkotmányban az államadósság „elszaladását” akadályozó kitételek is helyet kaptak, megfelelően azoknak a nem éppen szokványos elképzeléseknek, amelyekről a miniszterelnök a Businessweeknek beszélt valamikor az év elején, és amelyek arról szóltak, hogy „az alkotmányban olyan fékeknek és ellensúlyoknak kellene szerepelniük, amelyek kijelölik a hiány és az adósság határait”. És ha azt nem is tudom megjósolni, hogy azok passzusok, miszerint a parlament „csakis olyan költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, ami nem eredményezi az államadósság mértékének növekedését”, továbbá, hogy „a kormány az állam nevében nem vehet fel olyan kölcsönt és nem vállalhat olyan pénzügyi kötelezettséget, amely azt eredményezné, hogy az államadósság szintje meghaladja az előző naptári év bruttó hazai terméke értékének felét”, segítenek-e majd az ez idő tájt a GDP 80 százalékára rúgó adósságállomány csökkentésében, tény, hogy az Orbán-kabinet csakis akkor következetes, ha a túlzott eladósodottságot az önkormányzatok szintjén is szankcionálja. És bár egy kevéske remény van erre – mint tudott, felröppent egy olyan kormányzati elképzelés, hogy a legnagyobb adósságot felhalmozó városok képviselő-testületének tagjai és a polgármesterek nem indulhatnának a soron következő választáson –, jómagam nem igazán hiszek benne, hogy ebből az egyébként üdvözlendő elgondolásból belátható időn belül valóság lesz.

Mert noha Orbánék erre vonatkozó ötletét bizonyára a települések tavalyi, finoman fogalmazva is elképesztő produkciója motiválta – tudott, hogy az önkormányzatok az elmúlt év első kilenc hónapjában a tervezettnél közel 60 milliárd forinttal nagyobb hiányt halmoztak fel, ami valósággal sokkolta Matolcsyékat –, erősen kétlem, hogy a Fideszben túlzottan népszerű lenne egy olyan terv, ami komolyan veszélyezteti a kormánypárt emblematikus, befolyásos figuráinak a helyhatósági választásokon való újraindulását. Ha ugyanis szemügyre vesszük azon kutatás eredményeit, amit a Progresszív Intézett a 2010-es év második felében végzett, láthatjuk, hogy a monstre adóssággal küszködő városok 10-es (top)listáján nyolc fideszes irányítású önkormányzat szerepel – a dobogóra Pécs, Szolnok és Kaposvár állhatott föl, őket szorosan követi Debrecen –, az pedig igencsak valószínűtlennek tűnik, hogy a Fidesz keresztbe tesz majd az olyan régi harcosoknak, mint amilyen például Páva Zsolt, Szalay Ferenc, Szita Károly, Kósa Lajos, hogy az úgyszintén nem jelentéktelen adósságot csináló Győr polgármesteréről, Borkai Zsoltról már ne is beszéljünk. Pláne, mert aki nem hülye, pontosan tudja – lásd az előbb említett tavalyi esztendőt –, hogy a hiány választási években ugrik meg igazán, amikor a hatalomban lévők az isten pénzét is elköltenék a saját újraválasztásuk érdekében. Ettől függetlenül a szándék  dícséretes. Kár, hogy a büdös életben nem lesz belőle semmi.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!