Hírek

2011.05.24. 05:00

Alföldi és az orális szex

Jóllehet az Alföldi Róbert-ellenes „koalíció” tagjai mindenképpen találtak volna valamiféle ürügyet arra, hogy a Nemzeti Színház annyit támadott igazgatóját elmozdítsák a helyéről, a teátrum évzáró sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentésével Alföldi fel is adta nekik a labdát.

Stanga István

Jóllehet nem szívesen tetszelegnék váteszi szerepkörben, erős a gyanúm, hogy az Alföldi Róbert elszánt és kérlelhetetlen ellenfeleként ismert Novák Előd, Pörzse Sándor és Pálffy István lassan-lassan elkezdhetik behűteni a pezsgőt, hiszen a Nemzeti Színház annyit támadott igazgatójának a sorsa ezúttal tényleg megpecsételődni látszik. Hogy a régóta a Jobbik és a KDNP bögyében lévő színész-rendezőt valóban lapátra teszik-e, azt persze, nem tudom, tény mindenesetre, hogy Réthelyi Miklós miniszter az országgyűlés tegnapi ülésén egy interpellációra adott válaszában kijelentette: ha igazak azok az információk, amelyek szerint Alföldi egy minapi sajtótájékoztatón botrányos megjegyzést engedett meg magának, akkor a viselkedésével nem egyszerűen „átlépett egy határt”, de „méltatlanná vált”, egy nemzeti intézmény vezetésére. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium első embere azt is elmondta, azonnali vizsgálatot indított a sajtótájékoztatón elhangzottak ügyében, Alföldit pedig hétfőre az irodájába rendelte. És hogy mi is volt az mondat, ami nem csupán Réthelyinél, de a Fidesz parlamenti frakciójánál is kiverte a biztosítékot? Nos, ha a történetről beszámolók lapoknak hinni lehet, a Nemzeti Színház évértékelő sajtótájékoztatóján Sinkovits Szilvia, a Jobbikhoz közel álló Nemzeti 1 Televízió munkatársa előbb azt kérdezte az igazgatótól, nincs-e szándékában lemondania azért, mivel Nagy József műveit megosztó módon vitte színre, majd miután Alföldi visszakérdezett, az újságírónő megnézte-e egyáltalán azokat az előadásokat, amelyekről  véleményt nyilvánít, azt felelte, nem, ellentétben Az ember tragédiájának római színével, amelyben a nézők orális szexet láthatnak. Alföldi erre azt javasolta Sinkovitsnak, talán olvassa el a római színt, majd amikor utóbbi azt firtatta, vajon az igazgató egy 12 éves gyerekkel is megnézetné-e az előadást, Alföldi először csak annyit válaszolt, „meg bizony”, majd néhány pillanat múlva azt is hozzátette: „Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében”. 

Nos, kérem tisztelettel, hogy ki miként is vélekedik erről a megjegyzésről, vérmérséklet és ízlés dolga (kövezzenek meg, de engem – túl azon, hogy egy vadidegen nővel szemben nem igazán engednék meg magamnak egy ilyen „poént” – egyáltalán nem borított ki a történet), annyi azonban tény,  hogy az Alföldire „vadászó” politikai erőknek finoman szólva is kapóra jött az ügy. Mert bár véleményem szerint a Novák–Pörzse–Pálffy „támadósor” előbb-utóbb mindenképpen keresett volna valami „terhelőt” (ahogy azt az ismert bölcsesség tartja, „aki meg akarja verni a kutyáját, a Szaharában is talál botot”), ám így azért mégiscsak jóval egyszerűbb a dolog. Persze, Alföldi kétségkívül nem túl szerencsés mondata épp úgy csak afféle casus belli, mint az általa rendezett, sokszor valóban elég provokatív előadások, avagy az a botrány, ami a Nemzeti Színház tervezett bérbe adását kísérte (a teátrumban a Román Kulturális Intézet szeretette volna megünnepelni Nagy-Románia létrejöttének 92. évfordulóját, ám a felháborodás hatására ebből nem lett semmi), ugyanis az igazgatónak az említetteknél súlyosabb „bűnei” vannak. És itt nem főként arra a művészi munkára gondolok, amit Alföldi a másság elfogadtatásáért, illetve a kisebbségek kirekesztése ellen folytat, és aminek sokak szerint nem a nemzet színházában lenne a helye, mint inkább vélt vagy valós homoszexualitására, liberális nézeteire, hogy édesapjának MSZP-tagságáról, netán apai nagyapja zsidó származásáról már ne is szóljunk. Más kérdés, hogy ezeket nem róhatják fel Alföldinek, hiszen ilyenekről egy magára valamit is adó politikus nem nagyon beszél. Ám bármint is van, az Alföldi-ellenes „koalíció” tagjai most úgy érezhetik,  eljött az idő. És nem is biztos, hogy nincs igazuk.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!