Hírek

2011.05.25. 16:15

Budaházy-per: inzultálták Kókát a folyosón

Inzultálták a Fővárosi Bíróság folyosóján a terrorcselekmények vádjával Budaházy György és társai ellen folyó büntetőper szerdai tárgyalására tanúként érkező Kóka János volt szabad demokrata politikust.

(MTI)

Kóka a bíró kérdésére, tanúvallomása végén elmondta, hogy a bíróság folyósóján egy fiatalokból álló csoportból valaki fenyegető, elfogadhatatlan hangvételben szólt hozzá "identitásával" összefüggésben. A szabad demokrata politikus sajnálatosnak nevezte, hogy ez a stílus megjelenhet a tárgyalás "margóján".
   
Ezután a tanú, bírói felszólításra, a tárgyalóterem hallgatóságának soraiban azonosította az őt szóban inzultáló fiatalembert, akit a bíró figyelmeztetett, amennyiben ez megismétlődik, kitiltja az épületből. A fiatalember erre fennhangon megjegyezte, hogy orvos, együtt járt Kókával az egyetemre, és nem igaz, amit a tanú mond, nem is érti, miért adnak hitelt a szavainak. A fiatal a bírói figyelmeztetés után nem sokkal távozott a teremből.
   
Kóka János a tanúvallomásában elmondta, hogy épülő családi házára 2007 decemberében Molotov-koktélokat dobtak, az egyiktől meggyulladt a terasz ajtaja, a lángokat az építkezésre vigyázó biztonsági őr oltotta el. Kóka a támadás idején a szocialista - szabaddemokrata koalícióban lévő SZDSZ elnöke és parlamenti frakcióvezetője volt, nem sokkal korábban pedig gazdasági miniszterként kormánytag is.
  
A tanú felidézte, hogy a támadás napján személyét sértő falfirkákat látott a háza környékén. Az iratok ismertetése kapcsán kiderült, hogy kifejezetten náci, német nyelvű feliratokról van szó, mire Budaházy határozottan tiltakozott, hogy ezzel az ideológiával bármiféle kapcsolatba hozzák. Mint mondta, vállalja a "nagyon nemzeti vonalat", de a nácizmushoz semmi köze.
   
Kóka elmondta, hogy politikai tevékenységével összefüggésben a hagyományos parlamenti kritikákon túl gyakran utcai verbális agresszió is érte, a nyilvánosságban fenyegető, gyalázkodó írások jelentek meg, amelyek semmiféle "szakpolitikai tartalommal nem bírtak", inkább "nemzetrontással" és más hasonlóval vádolták; volt olyan hét, amikor három éjszaka is kapott ismeretlenektől zaklató telefonhívásokat, illetve sms-ben azt írták neki: "Lógni fogsz! Hazaáruló! Zsidó!".


   
A szerdai tárgyaláson a fogvatartott vádlottak és védőik felvetették: nem tudnak felkészülni a tárgyalásokra, nincs idejük, módjuk kellőképpen megismerni az eljárás iratait, sérülnek jogaik, továbbá Budaházy védője, Szikinger István ügyvéd határozottan szóvá tette azt is, hogy szerinte a nyomozó ügyészek az eljárás kezdeti szakaszában is súlyos jogsértéseket követtek el. A büntetőper tanúk meghallgatásával folytatódik.
   
Az ügyészség vádirata szerint Budaházy György 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szerveket kényszerítsen, az akkori szocialista-szabaddemokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket. A vádbeli terrorcselekményekért a törvény szerint akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

(MTI) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!