Hírek

2011.05.30. 12:15

Kövér László nem igazolta a hiányzást

Igazolatlanul hiányoztak az alkotmány szavazásairól a szocialista és az LMP képviselői, ezért kevesebb fizetést kapnak.

MTI

Kövér László, az országgyűlés elnöke nem fogadta el az MSZP és az LMP frakcióvezetőjének igazolását arról, hogy képviselőcsoportjuk tagjai igazoltan maradtak távol az alkotmányozás időszakában a parlamenti szavazásoktól.



A Nol.hu számolt be arról korábban, hogy a házelnök csökkentette az "igazolatlan hiányzások" miatt az MSZP parlamenti frakciójában ülő képviselők fizetését azzal, hogy nem jegyezte ellen a fizetési papírjaikat.
A távirati irodának Kövér László azt mondta, hogy az említett időszakra vonatkozó frakcióvezetői igazolásokat nem írta alá.

Az országgyűlés elnöke szerint az szorult volna magyarázatra, ha nem így dönt. "Annak örülök, hogy a hírek szerint a szocialisták jogilag értik a problémát, ez az ő esetükben már fontos előrelépés" - fogalmazott a fideszes politikus, hozzátéve:"a magyar demokrácia és a magyar demokratikus szocializmus megszületése az a pillanat lesz, amikor erkölcsi értelemben is értik, hogy amit csinálnak, az elfogadhatatlan".

Ha a képviselők a szavazások egy részéről hiányoznak, akkor az Országgyűlés belső rendje szerint le lehet vonni a juttatásukból - mondta hétfőn az MTI-nek Schiffer András. Az LMP elnöke hozzátette, frakciójuk képviselői áprilisban valóban távolmaradtak a szavazások egy jelentős részéről, mert a párt nem vett részt az alkotmányozási folyamatban, így az új alaptörvénnyel kapcsolatos voksolásokon sem. Szavai szerint tisztában voltak azzal, hogy ez a lépésük akár ilyen következményekkel is járhat.

A politikus - mint mondta - egyedül azt találja furcsának, hogy az elmúlt három hétben a házvezetés erről a lépésről nem szólt nekik, így a sajtóból, illetve az Országgyűlés Hivatalának bérszámfejtésből értesültek a levonásról. Fölöslegesnek tartom, hogy ebből az esetből ilyen cirkuszt csináljanak - jegyezte meg ugyanakkor.

A Jobbik egyetért az alaptörvény vitájától távolmaradt parlamenti képviselők fizetésének csökkentésével, de "porhintésnek tartja azt," illetve az ellenzéki párt szerint Kövér László házelnök eljárása jogilag is "aggályos" - mondta hétfői sajtótájékoztatójukon Z. Kárpát Dániel és Lenhardt Balázs. A párt szóvivője kiemelte: "Kövér Lászlónak nincs olyan felhatalmazása és hatásköre, amelynek értelmében egy ilyen kérdésben eljárhatna és dönthetne, ezért ez jogilag aggályos és kizárt, hogy ez a törvényesség, vagy az alkotmányosság próbáját kiállná."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!