Hírek

2011.05.14. 09:46

Meghalt egy munkás a fukusimai atomerőműben

Összeesett és meghalt egy munkás a sérült fukusimai atomerőműben, a férit állítólag nem érte sugárfertőzés.

MTI

Összeesett és meghalt egy hatvanas éveiben járó szerződéses munkavállaló a földrengés és szökőár által súlyosan megrongált fukusimai atomerőműben szombaton. Macumoto Naojuki, az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) társaság szóvivője azt mondta: a hatvanas éveiben járó férfi a radioaktív víz megtisztításához szükséges eszközöket szállított az erőműben. Munkahelyén összeesett és a kórházba szállítás után meghalt.



Egyelőre nem tudják, hogy mi okozta a munkás halálát. Az állítólag biztos, hogy nem szenvedett sugárfertőzést.  Japánban több mint két hónapja küzdenek az ország történelmének legsúlyosabb nukleáris üzemi balesetével, amelyet az váltott ki, hogy áramhiány miatt leállt a fukusimai atomerőműben a reaktorok hűtőrendszere. A Tepco csütörtökön közölte, hogy az erőmű sérülései súlyosabbak lehetnek a vártnál, az 1-es reaktor tartályából víz szivárog, valószínűleg az üzemanyag-rudak korábbi olvadása miatt.

A Tepco már korábban anyagi segítséget kért a japán kormánytól. A kabinet pénteken fogadott egy egy tervet, amellyel a Tepco elkerülheti a csődöt. Az atomerőmű-balesetben keletkezett kár szakértők szerint elérheti a tízmilliárd dollárt is, ezt a társaság nem képes egyedül fedezni. A cég tervei szerint hamarosan újraindítanak két olajtüzelésű, és egy széntüzelésű hőerőművet, hogy kompenzálják a nukleáris baleset miatt kiesett áramtermelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!