Hírek

2011.05.02. 09:50

Napokig tarthat, míg azonosítják bin Ladent

A pakisztáni televízióban bemutattak egy holttestet - állításuk szerint Oszama bin Ladenét. Részletek az akcióról.

(MTI)

A pakisztáni televízióban hétfőn bemutatták egy eltorzult arcú férfi holttestét, azt állítva, hogy ő Oszama bin Laden, akit az amerikaiak pakisztáni akciójában öltek meg. Hivatalosan még nem erősítették meg, hogy a holttest a terrorista vezéré lenne. A Geo TV bemondója azt mondta, hogy nyilvánosságra hozták az Oszama bin Laden holttestéről készített fotót, de azt a hatóságok még nem hitelesítették. A képen torzonborz, szakálas férfi látható véres arccal, amely a szemüregek környékén részlegesen eltorzult.

Frissítve: mint kiderült, a több arab televízió által bemutatott, interneten is gyorsan terjedő kép hamisítvány, ami állítólag 2009-ben bukkant fel a világhálón, és egy 2010-es blogbejegyzésben is leleplezték már (csak erős idegzetűeknek!).

Az Egyesült Államok DNS-vizsgálatot és arcfelismerő technikákat alkalmaz Oszama bin Laden holttestének azonosítására, hogy teljesen bizonyossá váljon: az al-Kaida vezetőjét ölték meg a pakisztáni katonai akcióban - közölte hétfőn egy amerikai tisztségviselő. A tesztek eredményére néhány napot kell várni - tette hozzá.

Az ellenállást tanúsító bin Ladent fejbe lőtte annak az amerikai kommandónak az egyik tagja, amely végrehajtotta az akciót a pakisztáni Abbotábádban. Az elitegység tagjai kevesebb mint 40 percet tartózkodtak a földön a nagy lakóépületnél, ahol bin Laden rejtőzött.

Az akciót élőben nézte kamerák segítségével Leon Panetta, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) új vezetője és más hírszerzési vezetők a CIA virginiai központjából, és "nagy megelégedésükre szolgált" - mondta a neve elhallgatását kérő nyilatkozó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!