Hírek

2011.06.02. 18:05

Pályakezdés 160 ezer forintról

Egyetemi diplomával lehet a legjobban keresni, de az egészségügyben és az oktatásban sokkal kevesebbet mint az IT területén.

MTI

A 18 és 25 év közötti pályakezdők átlagosan bruttó 160 ezer forintot keresnek, a legmagasabb, 209 ezer forintos átlagfizetést a egyetemi végzettségű pályakezdők, míg a legalacsonyabbat (118 ezer forint) az általános iskolát végzettek kapják kézhez.


A Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu legfrissebb felmérése szerint a szakközépiskolát végzettek érettségi nélkül 112 ezer, az érettségizettek átlagosan 128 ezer forintra számíthatnak az első évben. Az OKJ képzést végzett pályakezdők átlagosan havi 140 ezer forintot keresnek. A főiskolai végzettséggel rendelkezők ennél jóval többet, átlagosan 181 ezer forintot, az egyetemi végzettséggel rendelkezők pedig 209 ezer forintot, míg a posztgraduális végzettséget szerzett pályakezdők 424 ezer forintot keresnek átlagosan a végzettség megszerzését követő első évben.

A banki, pénzügyi szektorban állást elnyerők érik el átlagosan a legmagasabb fizetést: bruttó 205 ezer forintot kereshetnek érettségivel. Az információs technológiák területén 191 ezer forint az átlagfizetés az alkalmazás első évében. Az áram-előállítás és -szolgáltatás területén elhelyezkedők átlagosan 182 ezer forintra számíthatnak.  A szállítmányozás logisztika területén 169 ezer forintot, a telekommunikáció szektorban átlagosan 166 ezer forintot kereshet egy pályakezdő. Az autóiparban elhelyezkedők bruttó 163 ezer, a gépiparban pályájukat kezdők 162 ezer forintot, az építőiparban 143 ezer forintot vihetnek haza átlagosan az első évben.

A médiában elhelyezkedők 125 ezer forint, a kiskereskedelemben átlagosan 126 ezer forint, a hotelekben, idegenforgalomban 123 ezer, a vendéglátásban dolgozni kezdők 114 ezer forint kezdő fizetéssel számolhatnak átlagosan.

Az összegzés alapján a diplomával rendelkező pályakezdők közül az IT területén elhelyezkedők számíthatnak a legmagasabb kezdő jövedelemre: átlagosan 364 ezer forintra. Az állami szerveknél átlagosan 274 ezer forint egy kezdő diplomás havi fizetése az első munkaévben. Az egészségügyben 204 ezer forintot, az oktatási intézményekben karrierjüket kezdők átlagosan 164 ezer forintot kereshetnek az első szakmai évben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!