Hírek

2011.06.23. 22:38

Újabb amerikai szankciók az iráni fegyverkezés ellen

Újabb két olyan cég vagyonát zárolta csütörtökön az Egyesült Államok, amelyet Iránnak történő fegyverszállítással vádolnak.

MTI

Az amerikai pénzügyminisztérium  ezúttal az iráni iszlám forradalmi gárda tulajdonában álló, kikötőket üzemeltető Tidewater Middle East nevű céggel és az Iran Air légitársasággal szemben léptetett életbe szankciókat, amelyek célja a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása. Az indoklás szerint terrorizmust támogató forradalmi gárdát több amerikai és nemzetközi szankció sújtja, az Iran Air pedig katonai rendeltetésű berendezéseket szállított.
   
Hillary Clinton amerikai külügy- és Timothy Geithner pénzügyminiszter közös közleményben szögezte le: az Egyesült Államok fő prioritásának tekinti annak megakadályozását, hogy Irán nukleáris fegyvereket fejlesszen ki, s az amerikai kormány továbbra is "mélyen aggasztónak" tartja Teherán nukleáris törekvéseit.
   
A közlemény szerint Washington korlátozni kívánja Teheránnak azt a képességét, hogy "törvénytelen tevékenységhez" használja fel a globális pénzügyi rendszert.


   
"Jelenetős haladást értünk el Irán elszigetelésében, de nem inoghatunk meg" - hangoztatta a két miniszter. Clinton és Geithner hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei diplomáciai megoldásra törekednek Iránnal, ám addig amíg utóbbi erre ne hajlandó, "fokozni fogjuk a nyomást az aggodalomra okot adó iráni intézményekre".

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!