Hírek

2011.06.04. 17:38

Vége a jelzős szerkezetes magyarságnak

Országszerte ünnepi megemlékezéseket tartottak a nemzeti összetartozás napján, több településen ma tették állampolgári esküjüket.

MTI

Azok számára, akik ma állampolgársági esküt tesznek, vége a jelzős szerkezetes magyarságnak; a mai eskü valódi választóvonal az egész magyarság életében - mondta a nemzeti összetartozás napján ünnepi beszédében Lázár János polgármester, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője Hódmezővásárhelyen.

Ez az utolsó alkalom, amikor a ma esküt tevőket bárki megkülönböztetheti nemzettársaitól - emelte ki Lázár János.
A magyar parlamenti képviselőknek az a céljuk itthon és Brüsszelben is, hogy igazságot szolgáltassanak azoknak, akik az elmúlt évtizedekben kisebbségbe szorultak. Lázár János hangsúlyozta: „a mai nemzeti összetartozás napja nem Trianon lezárása, hanem a 2004. decemberi népszavazás igazságtalanságának a kiküszöbölését jelenti. Nem kevesebb és nem több ennél”. Az igazságtalanság és a jogtalanság időszaka az, amelyet a magyarság maga mögött hagyott. 

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy ugyanaz a nemzeti szövetség újul meg most - igaz, más formában, és most nem vérrel pecsételik meg -, amelyet annak idején megkötöttek az ősök. Ezt Trianonban szétrombolták. „Krisztus teste megtöretett, leszaggatták tagjait, de most eljött az ideje a húsvéti alkotmány szellemében a feltámadásnak, az egyesülésnek”.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából nyolcvannyolc népviseletbe öltözött erdélyi - ötvennyolc gyergyószentmiklósi és harminc zetelakai - székely tette le az állampolgársági esküt szombaton Egerben, a város központi terén, Dobó István várvédő kapitány szobrának tövében.
Habis László, a vendéglátó város fideszes polgármestere Gárdonyi Gézától idézte Dobó István esküjét: "a falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében. Ne mondhassa azt ránk a jövendő nemzedék, hogy azok a magyarok, akik itt éltek, nem érdemelték meg a magyar nevet. Azért hívattam össze kegyelmeteket, hogy mindenki számot vethessen magával."

Természetes igény, hogy aki a nemzethez tartozik, az megkaphassa az állampolgárságot - mondta Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárásért felelős miniszteri biztos a nemzeti összetartozás napján megtartott ünnepélyes állampolgári eskütételen szombaton Baktalórántházán.

A szabolcsi kisváros református templomában huszonöt határon túli magyar, köztük tíz kárpátaljai és erdélyi református lelkész, köztük Csűry István királyhágómelléki és Csáti Szabó Lajos horvátországi püspök, valamint családtagjaik tették le az állampolgári esküt.

Katonai tiszteletadás mellett, a közjogi méltóságok jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a nemzeti összetartozás napja alkalmából Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren szombat reggel. A zászlófelvonáson részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök.

Az Országgyűlés tavaly május 31-én döntött úgy, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4. a nemzeti összetartozás napja. A nemzeti lobogót 19 órakor vonják le katonai tiszteletadással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!