Hírek

2011.09.21. 12:11

A közgyűlés szerint méltatlanná váltak a címre és a kitüntetésre

Visszavonta Kertész Ákos budapesti díszpolgári címét és Gergényi Péter kitüntetését a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén.

MTI

A cím visszavonását kezdeményező előterjesztést 20 igen, 9 nem és 2 tartózkodó szavazattal fogadta el a testület. A Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői igennel szavaztak, az MSZP-frakció és az LMP-s Kaltenbach Jenő nemmel voksolt, míg a másik két LMP-s képviselő tartózkodott.

Németh Zoltán, az indítványt benyújtó Fidesz-KDNP-frakció vezetője az ülés előtt azzal indokolt az MTI-nek: "Kertész Ákos nem méltó arra, hogy továbbra is a főváros díszpolgára maradjon, érdemtelenné és méltatlanná vált azon magyargyalázó kijelentései után, amelyeket az Amerikai Népszavában megjelentetett".

Gergényi Péter kitüntetését is visszavonták

A Fővárosi Közgyűlés visszavonta Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány fővárosi kitüntetéseit is. A képviselők 19 igen szavazattal, az MSZP 8 nem voksa ellenében fogadták el az erről szóló előterjesztést.

A jobbikos Szabó György indítványában azzal indokolt, hogy a volt rendőrségi vezető a 2006 őszén történtek miatt nem érdemes arra, hogy a Budapest-díj és a Főváros Közbiztonságáért emlékérem kitüntetettje legyen.

Molnár Gyula (MSZP) az előterjesztés vitájában arra kérte a képviselőket, hogy ne döntsenek elhamarkodottan. Érdekesnek nevezte, hogy a Jobbikkal "nyújtatták be" a javaslatot, és azt is, hogy bírósági ítélet előtt "kimondják a verdiktet" Gergényi Péter felett. Hozzátette, Budapest akkori rendőrfőkapitánya rendőr volt, aki szakszerűen tette a dolgát.

Frakciótársa, Bihary Gábor azt mondta, hogy a 2006-os események során a "csőcselék" tört-zúzott Budapest utcáin és ezért senki nem kapott letöltendő büntetést. Mindent felróni annak, aki ettől akarta megvédeni a fővárost, elfogadhatatlan - tette hozzá.

Németh Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője erre úgy reagált, elég idő volt elgondolkodni a 2006-ban történteken és bizottságok is vizsgálták ezeket az eseményeket. Közölte, azért szavazzák meg az előterjesztést, mert nincs rá ok, amiért ezt ne kellene megtenniük.

György István fideszes alpolgármester azt mondta, Gergényi Péter óriási szakmai hibát vétett a rendőri túlkapásokkal, ezzel az egész szakmai múltját "annulálta", nem méltó arra, hogy a díjat birtokolja.

Gergényi Péter 2006. november 17-én "a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért" kapott Budapest-díjat, továbbá "a főváros rendvédelmének és közbiztonságának megteremtésében vállalt kiemelkedő és sikeres vezető tevékenysége elismeréseként" részesült Főváros Közbiztonságáért elismerésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!