Hírek

2011.09.05. 12:46

Kármentő alap: eddig 534 millió forintról döntöttek

A Magyar Kármentő Alapba a befizetett több mint kétmilliárd forint pénzadományból eddig 534 millió forint kifizetéséről döntöttek, ezt a pénzt a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában érintett Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely önkormányzatai kapják - közölte az alapot irányító bizottság elnöke hétfőn az MTI-vel.

MTI

Lasztovicza Jenő tájékoztatása szerint a kármentő bizottság eddig 26 határozatot hozott, amelyekkel az ajkai térség településeinek beruházási terveit 534 millió forinttal támogatták. Devecser 352 millió, Kolontár 155 millió, Somlóvásárhely 27 millió forint támogatásban részesült, ebből 275 milliót utaltak át eddig az önkormányzatoknak. Hozzátette: a támogatások elbírálása folyamatos, a kormány által létrehozott pénzügyi alap forrásaiból a gazdasági megújulást ösztönző közösségi beruházások indulnak.
   
Az alapban kamatokkal együtt 2 milliárd 100 millió forint gyűlt össze, ebből a további kamatozás érdekében október 3-ig egymilliárd forintot, szeptember 6-ig 500 millió, szeptember 8-ig százmillió forintot kötöttek le - közölte Lasztovicza Jenő.
   
Emlékeztetett, hogy a már kifizetett összegekből támogatták a többi között a katasztrófában veszteségeket szenvedett vállalkozásokat, kifizették az otthonukat elveszítő családok átmeneti albérletének költségeit, hozzájárultak a devecseri rendőrőrs megépüléséhez. A települések szükségleteinek megfelelően orvosi rendelő, szolgálati lakások, iskolai sportpálya, sportöltöző, focipálya építését, illetve tanösvény és szennyvízcsatorna kiépítését finanszírozzák.
   
A vörösiszap-katasztrófa károsultjainak támogatására létrehozott alap legfőbb irányító szerve a kármentő bizottság. Tagjai - elnökként - Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke, Imre László, a Veszprém megyei önkormányzat főjegyzője, Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese, Kullmann Ádám, a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány tanácsadója, illetve a három érintett település - Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely - polgármestere. Az alap a kormányrendelet szerint 2012. december 31-ig működik. A bizottság döntéseit háromtagú felügyelőbizottság ellenőrzi, az adományok elosztásáról szóló döntéseket a www.karmentobizottsag.vpmegye.hu oldalon teszik közzé.


   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik, a katasztrófa utáni helyreállításra és újjáépítésre az állam eddig több mint 30 milliárd forintot költött.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!