Hírek

2011.10.13. 10:44

Egységes formaruhát kaphatnak a polgárőrök

A polgárőri tevékenység leple alatt folytatott jogellenes tevékenység, illetve az egyesülési joggal történő egyéb visszaélés megakadályozása is célja annak a Belügyminisztériumban készülő új szabályozásnak, amelynek a kormányzati portálon megtalálható tervezete szerint például országosan egységes formaruhát kapnának a polgárőrök.

MTI

A polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló, 2012. január elsejével életbe léptetendő jogszabály tervezete rögzíti, hogy a polgárőr szervezetek politikai tevékenységet nem folytathatnak, működésük a politikai pártoktól független, más társadalmi szervezet pedig az elnevezésében a polgárőrséggel való összetéveszthetőségre alkalmas megjelölést és elnevezést nem használhat.

Az előterjesztés értelmében a polgárőr egyesület az egyesülési jogról, valamint a civil szervezetekről szóló törvény és a polgári törvénykönyv szabályai szerint működő egyesület, amely - néhány más, önkéntesen vállalható tevékenység mellett - a helyi közrend és közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot, a közúti baleset helyszínén, illetve bölcsőde, óvoda és általános iskola közvetlen közelében jelzőőri feladatokat lát el.

Polgárőr egyesület csak akkor végezhet ilyen tevékenységet, ha rendelkezik a működési területén illetékes helyi önkormányzat jóváhagyásával, az illetékes megyei (fővárosi) rendőr-főkapitánysággal írásbeli együttműködési megállapodást kötött, valamint az Országos Polgárőr Szövetség tagja - javasolja a kormány.

A tervezet szerint a polgárőrök a jövőben országosan egységes formaruhát viselnének, amelyen jól láthatóan fel kell tüntetni a "polgárőrség" megjelölést. A formaruha jellemzőit a rendészetért felelős miniszter állapítja majd meg. Az előterjesztés kitér arra is, hogy a polgárőr a tevékenysége során nem viselhet olyan formaruhát, amely rendvédelmi szerv vagy más hatóság tagjának egyenruhájához való hasonlósága miatt megtévesztésre alkalmas, vagy amelynek a viselése jogszabályba ütközik. 

A polgárőri tevékenység ellátása során a polgárőr köteles lesz magánál tartani polgárőr-igazolványát; ha  közterületi szolgálatot lát el, igazolványát köteles a formaruhán jól látható helyen, a nevet, a fényképet és az egyedi azonosítót tartalmazó oldalával kifelé fordítva, kitűzve viselni. Az igazolvány formátumát is a rendészetért felelős miniszter állapítja meg.

A polgárőr megengedett hatóanyag-tartalmú és töltőanyag-tömegű gázspray-t tarthat majd magánál, amit az Országos Polgárőr Szövetség - térítés ellenében - az ORFK-tól igényelhet az együttműködési megállapodás alapján.

A tervezet szerint a polgárőr tevékenysége során jogosult a szabálysértés, bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, a cselekmény folytatását megakadályozni, illetve a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt visszatartani. Köteles azonban az elfogott személyt haladéktalanul a büntetőeljárásról szóló törvény szerint eljárni jogosult nyomozó hatóságnak átadni, és ha erre nincs módja, e szervet nyomban értesíteni - áll a szövegben.

Ha a tervezetből törvény lesz, a központi költségvetés támogatja majd a polgárőri tevékenységet az Országos Polgárőr Szövetségen keresztül: a büdzsé a polgárőr egyesület tagjai után az éves költségvetési törvényben meghatározott összegű normatív támogatást folyósít, megtéríti a közterületi szolgálatot ellátó polgárőrök formaruhával történő ellátásának költségeit, biztosítja a polgárőrök fényvisszaverő mellénnyel történő felszerelésének fedezetét, és biztosítja az egységes digitális rádiótávközlő rendszerhez történő hozzáférés érdekében a polgárőr egyesületek technikai eszközökkel történő ellátásának fedezetét.

Az új törvény méltányolná, hogy a polgárőrök számos fórumon kérték Szent Lászlónak a polgárőrség védőszentjeként történő hivatalos elismerését, és rögzítené, hogy július első szombatja országos polgárőrnap.

A közterületi polgárőri szolgálat ellátása céljából üzemeltett autók mentesülnének a gépjárműadó alól.

Az új szabályozás életbe lépésével hatályát vesztené a polgárőrségről szóló 2006. évi LII. törvény; 2012. január 1-jétől újabb polgárőr szervezetek csakis az új szabályozás szerint jöhetnének létre, míg az új törvény hatályba lépésekor már működő polgárőr egyesületek és szövetségek átalakulásához, illetve igazolvánnyal, formaruhával történő ellátásához a jogszabály 6 hónapos átmeneti időszakot biztosít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!