Hírek

2011.10.13. 18:38

Előrehozott választás lesz Szlovákiában

Elfogadta a választási időszakot lerövidítő alkotmánytörvényt és az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (ESFS) kapacitásbővítését a szlovák parlament csütörtökön.

MTI

Mindez azt jelenti, hogy megnyílt az út az előre hozott választás előtt, amelynek dátumát előzőleg március 10-ében határozta meg a három koalíciós párt - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd -, illetve az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt. 

A szavazáskor a kormány előterjesztését 143 képviselő támogatta, hárman ellene szavaztak. A javaslat elfogadásához legalább 90 képviselő igenjére volt szükség. A szlovák parlamentnek 150 tagja van.

Az előre hozott választások megtartása volt az ára annak, hogy a Smer támogatást nyújtson a koalíciónak az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásbővítésének elfogadásához. 

Az EFSF-t kedden az első szavazáskor nem fogadta el a szlovák parlament, ami Iveta Radicová kormányának bukásához vezetett. A kormány ugyanis Radicová javaslatára a mentőalapról szóló szavazást összekapcsolta a bizalmi szavazással, mert a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) nem volt hajlandó támogatni az EFSF-t. A Robert Fico vezette Smer azt mondta: csak akkor hajlandók támogatni a koalíciót, ha tisztázódik a helyzet a kormányoldalon, s a koalíció kész megfizetni a Smer által kért politikai árat. 

Az EFSF-ről szóló csütörtöki vita a várakozásoknak megfelelően nagyon rövid volt, miután a kormány javaslatát az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) is előzetesen támogatásáról biztosította.

A törvényjavaslatra 114 képviselő mondott igent, 30-an ellene szavaztak, míg hárman tartózkodtak. A kormány javaslatának elfogadásához ezúttal 76 igenre volt szükség. Szlovákia ezzel, második kísérletre, az euróövezetben utolsóként elfogadta az EFSF bővítését. 

A megerősített euróövezeti mentőalapban Szlovákia vállalása 7,7 milliárd euró, ami az egész összeg nagyjából egy százaléka. Az euróövezeti válságot részben megoldani hivatott, megemelt tényleges finanszírozási keret 440 milliárd euró, a garanciavállalásokat is tartalmazó úgynevezett elméleti keret 780 milliárd euró.

Az 1993-ban megalakult önálló Szlovák Köztársaság történetében a márciusi lesz a harmadik előre hozott választás. A korábbiakra 1994-ben és 2006-ban került sor. A választást hivatalosan a köztársasági elnöknek kell kihirdetnie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!