Hírek

2011.10.27. 20:19

Hallgatóikkal együtt tüntettek a rektorok - videó

A tervezett hallgatói szerződés és a "bújtatott" tandíj ellen tiltakoztak Budapesten az egytemisták. A tüntetők koporsóval búcsúztak a felsőoktatástól.

mti

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár menesztését sürgették a hallgatók azon a budapesti tüntetésen, amelyen a készülő felsőoktatási törvény, a tervezett hallgatói szerződés és a "bújtatott" tandíj ellen tiltakoztak. Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke a szervezők által mintegy tízezer fősre becsült tömeg előtt úgy fogalmazott: másfél év után egyértelműen látjuk, hogy a felsőoktatás háza táján "rossz ácsokra és kőművesekre" bízták a munkát. Ha omlik a vakolat, ha dőlnek a falak és lassan a fejünkre szakad a tető, nincs más megoldás, új szakembert kell hívni - mondta a HÖOK vezetője a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt tartott demonstráción.

Mint hangsúlyozta, ma olyan oktatáspolitikára és vezetőkre van szükség, akik építeni akarnak a múltra, de nem a múltban, hanem a jelenben élnek, akik a hallgatókra nem szükséges rosszként, hanem partnerként tekintenek a felsőoktatás minőségi megújításában. Akik képesek cselekedni, nyitottak, mert tudatában vannak, hogy a jövőt nem szabad nélkülünk építeni - fogalmazott Nagy Dávid a demonstráción, amely a Kicsi, gyere velem rózsát szedni című slágerrel, majd a Himnusz eléneklésével vette kezdetét. 

A HÖOK elnöke beszélt arról is, azért jöttek a minisztérium elé, hogy végre az ott dolgozók is meghallják, ebből elég volt. Rámutatott, az önköltség bevezetése zsákutca, nem szolgálja a nemzet felemelkedését, szerinte téved, aki azt gondolja, hogy el akarják hagyni Magyarországot.

A demonstrációra az ország szinte minden pontjáról érkeztek hallgatók, akiket egy-egy szál rózsával vártak a szervezők. A tömeg a Szalay utcát végig betöltötte, egészen a Néprajzi Múzeum hátuljáig értek a részt vevők. A diákok transzparensein egyebek között a "Mindenhol jó, de legjobb itthon"; "Fizetett rabsággá váljon a felsőoktatás?"; "Életpályát, ne röghöz kötést"; "Ne hallgass, hallgató!"; "Felsőoktatás: több száz évet megélt, de egy pillanat alatt végzett vele egy gyilkos rózsa tövise" felirat volt olvasható.

A tüntetés végén a hallgatók egy, a színpad közepén elhelyezett koporsóval jelképesen búcsút vettek a felsőoktatástól. A koporsónál az egyes intézmények képviselői helyeztek el koszorút. A mintegy kétórás demonstráción megjelent több kutatóegyetemi rektor, illetve Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke is.

A tüntetésről olvassa el helyszni tudósításunkat is!

Címkék#Live Videó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!