Hírek

2011.10.28. 19:41

Májusra feláll az új egészségügyi rendszer

Nem tévednek el a betegek, mindenki számára egyértelmű térségi beosztát kapnak az intézmények. Tavaszra megújul az egészségügy - ígérte az államtitkár.

mti

Mindenki számára egyértelmű betegút- és térségi beosztás lesz az egészségügyben, az ehhez szükséges megállapodásokat a tervek szerint a jövő év április végéig aláírják, s május elsejével elindulhat az új rendszer.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken Budapesten országjárásának utolsó állomásán a több megyét is érintő, központi magyarországi térség intézményvezetőit és fenntartóit tájékoztatta a rendszer átszervezésének szakmai elemeiről.Lesznek funkcióváltó intézmények – mondta az államtitkár, kifejtve: tud olyan intézményről, amelynek esetében a javasolt modell szociális ellátási forma, de van olyan intézmény is, ahol egyfajta kistérségi kórházmodell a követendő. Ezeket az átalakításokat minden esetben fejlesztési források segítik majd – tette hozzá. Az államtitkár kiemelte: meg kell teremteni az egynapos sebészet feltételeit. Ehhez a technológia mellett az ellátásról kialakított filozófiát kell átalakítani úgy, hogy a diagnosztizálás, a gyógyítás a járóbeteg-ellátásban történjen, és minél rövidebb legyen a kórházi benntartózkodás.

Mint mondta, november második hetében indulnak az intézményekre lebontott egyeztetések a különböző szakterületeket érintő részletekről, ez december közepéig tart majd. A területi ellátási kötelezettségeket érintően március végéig kell megállapodásra jutni. Szócska Miklós elmondta: az egyeztetések során áttekintették, milyen módon osszák be a területi ellátási kötelezettségeket, hogyan tudnak a legjobban gondoskodni Magyarország polgárairól. Mint hozzátette, vannak evidenciák, a betegutak elemzésével kapcsolatos tapasztalatok, de a döntések ezek után fognak megszületni. Hangsúlyozta: mindenkiről gondoskodni fognak, mindenkit "odakötnek" az ellátást nyújtó intézményhez, de emellett a térségeken belül a szabad választás megmarad.

A fővárosi és a megyei fekvőbeteg-ellátó intézmények január elsejével kerülnek állami tulajdonba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!