Hírek

2011.10.14. 18:59

Mégsem lesz kávéadó

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) benyújtja az adótörvény-javaslatokat az Országgyűlésnek pénteken, és ezzel véget vet az eddigi találgatásoknak - közölte a szaktárca pénteken kora délután az MTI-vel.

MTI

A közlés időpontjában a törvényjavaslat még nem volt olvasható a parlament honlapján. 

A minisztérium közleményében rámutat: a javaslat cáfol  a sajtóban megjelent több információt is, például az origo.hu hírportál A 30 százalékos baleseti adó című cikkében megjelenteket. Ugyanis - hangsúlyozza az NGM közleménye - "...a kormány javaslata szerint a jövőben sem fogja népegészségügyi termékadó terhelni a kávét", s "az ízesített sörök és alkoholos frissítők esetén egységesen 20 forint/liter népegészségügyi termékadó mértékre tesz javaslatot kormány."

A személyi jövedelemadó és a járulékok szabályainak változása miatti esetleges nettó bércsökkenés ellentételezése érdekében a kormány kompenzációs rendszert alakít ki - ismerteti a közlemény. A kompenzáció részleteit már kidolgozták, s ezeket  a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleti szerveivel egyeztetik. A nettó bér mértékére hatással lévő törvénymódosítások csak 2012. január 1-jén lépnek hatályba, így a kormány a kompenzáció alapos előkészítésére fekteti a hangsúlyt, "a szükséges jogszabályok kellő időben el lesznek fogadva" - olvasható a közleményben.

A baleseti adóval kapcsolatban az NGM rámutat: arra a türelmi időszakra, ameddig a biztosító szolgáltatása fennáll, de a biztosított elmulasztja a díj és az adó megfizetését, a beszedés kockázata nem a biztosítót terheli. 

Mivel a baleseti adót a biztosítási díj százalékában határozzák meg, így egyértelműen figyelembe veszik a biztosítottal kapcsolatos kockázatot, beleértve a baleset által okozott egészségügyi kockázatot is. A biztosítói piac szereplőinek első visszajelzései alapján az adónak hatása lesz az árakra, így feltehető, hogy a kialakuló árverseny miatt részben a biztosítók viselik majd annak terhét - teszi hozzá az NGM a közleményben.

Ismerteti továbbá, hogy az ingatlanszerzéshez kapcsolódó illeték kiszabásáról  az ingatlan-nyilvántartási eljárás befejezését követő nyolc napon belül értesíti a földhivatal az adóhatóságot a törvényjavaslat szerint. Így annak hatálya nem a szerződés beérkezésétől számít, mint ahogy azt az origo.hu hírportál írta - jegyzi meg a közlemény. 

Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat a www.parlament.hu oldalon mindenki számára hozzáférhető lesz - hívja fel a figyelmet a minisztérium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!