Hírek

2011.10.04. 05:01

Uzsorásokra vadászva

A kérdés nem az, támogatandó-e a mások nyomorán meggazdagodó, kíméletet nem ismerő, agresszív bűnözőkkel szemben tanúsított szigorúbb rendőrségi (kormányzati) magatartás, mint inkább az, mivel is magyarázható az eddig tapasztalt tétovázás és a mostani nekibuzdulás, különösen pedig, hogy miként is alakul majd az áldozatok élete „paraziták” lekapcsolása után.

Stanga István

Miután kevés aljasabb és undorítóbb dolog van a világon, mint kihasználni mások nyomorát, ezért az élet megannyi területén igen kemény csatákat vívó Orbán-kormány bizton számíthatott a választópolgárok többségének erkölcsi támogatására, amikor meghirdette a nehéz vagy épp kilátástalan helyzetbe kerültek védelmét, ezzel párhuzamosan pedig a szegénységből és a kiszolgáltatottságból hasznot húzók – így különösen a devizahitelesek eladósodottságáért felelősnek kikiáltott bankok, no, meg persze, az elmúlt esztendőkben gomba módra elszaporodó uzsorások – elleni harcát. És bár rendkívül tanulságos lenne szót váltani arról is, hogy a különféle hiteleken hatalmasakat „kaszáló” pénzintézetek hogyan és – főleg – mi okból váltak már-már nem kívánatos elemekké idehaza, számomra ez idő szerint jóval izgalmasabb dolognak tűnik az a kíméletlen hajsza, amelyet a kormány az egyik napról a másikra közellenségekké vált uzsorások ellen folytat. Egyik napról a másikra, mondom, és korántsem véletlenül, hiszen a kormányzat úgy tesz, mintha csak most fedezte volna fel ezt a nagyon durva, főként a vidéki szegényeket – azon belül is jelentős számban a cigányságot – sújtó bűncselekményformát. Hogy az illetékesek eleddig miért hunytak szemet, nem tudom, ám hogy a kormány és a rendőrség köreiben ma az az egyik legfontosabb téma, abban biztos vagyok. Amióta ugyanis Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette, a jövőben keményebben lépnek majd fel a brutális kamatokra pénzeket kölcsönzők ellen, húszpercenként  hallhatunk hírt önjelölt „bankárok” elfogásáról. Hogy mindez mennyire így van, azt jól mutatják az elmúlt napok bűnügyi krónikái, amelyek nemcsak arlói, fegyverneki, zabari, gávavencsellői uzsorások őrizetbe vételéről és előzetes letartóztatásáról szóltak, de arról is, hogy Gadnán, e kicsi Borsod megyei falucskában maga a polgármester volt az uzsorakirály.

A kérdés már most nyilvánvalóan nem az, támogatható és támogatandó-e a mások nyomorán meggazdagodó, a végtelenségig agresszív bűnözőkkel szemben tanúsított szigorúbb rendőrségi (kormányzati) magatartás – mert aligha van ember, aki úgy látja, hogy az efféle parazitáknak helyük van a társadalomban –, mint inkább az, mivel magyarázható az eddig tapasztalt tétovázás, illetve a mostani nekibuzdulás, különösen pedig, hogy miként is alakul majd az uzsorások áldozatainak az élete a „paraziták” lekapcsolása után. Nos, ha magam nem is vagyok teljesen meggyőződve azok igazáról, akik szerint Orbán és Pintér újabb közös akciója is a figyelem elterelésére szolgál (a kabinet nyugodtan tetszeleghet a szegények védelmezőjének a szerepében, miközben a nemrégiben bejelentett megszorítások leginkább éppen azokat sújtják), annyi tény, hogy a nem ritkán több száz „ügyféllel” kapcsolatban álló helyi kiskirályok viselt dolgai egészen mostanáig sem a pártokat, sem pedig a bűnüldözőket nem különösebben izgatták. Mással ugyanis aligha magyarázható, hogy bár az összes faluban a gyermekektől az aggastyánokig mindenki nagyon jól tudta, kiknek a nevéhez is fűződik az uzsora és/vagy a „boltocska” (képzeljük csak el, milyen „nehéz” lehet az ilyesmit titokban tartani például egy polgármester és a neje esetében), mindaddig, amíg meg nem született az erre vonatkozó politikai akarat, a rendőrség a füle botját sem mozgatta. Ami viszont a jövőt illeti..., nos, az semmivel sem lesz majd könnyebb a „vérszívók” kiiktatása után. És nem csupán azért, mert az eddigi bűnözők helyét pillanatokon belül újak veszik át, hanem mert az, ami az uzsorázást életre hívta – vagyis a szegénység és a reménytelenség – megmarad.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!