Hírek

2011.11.23. 05:40

A győztes mindent visz

Jómagam a Fidesz által most benyújtott választójogi törvény kapcsán azt gondolom, az eddiginél kisebb parlamenttel, az egyfordulós megoldással és a pártokat érintő 5 százalékos bejutási küszöb további fenntartásával egyet lehet érteni, messze-messze nem ugyanez azonban helyzet, ami az egyértelműen a kormánypártok bebetonozását szolgáló – és a legfinomabban szólva is aránytalan – szisztémát illeti.

Stanga István

Nem mondanék igazat, ha azt állítanám, leesett az állam a csodálkozástól, amikor a Magyar Szocialista Párt teljességgel elfogadhatatlannak, a Jobbik pedig botrányosnak titulálta a kormánypárt választójogi törvényjavaslatát, lévén ha valami rögtön kitűnik a Lázár János frakcióvezető által benyújtott elképzelésekből, az az, hogy a Fidesz a 2014-es „fülkeforradalom” sikerét semmi esetre sem szeretné a véletlenre bízni. Ám még mielőtt elárulnám, miért is gondolom így, néhány szóban összefoglalnám a T. Ház elé kerülő változtatások lényegét. Nos, a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt  tervei szerint a jelenleg 386 tagú parlament két és fél év múlva már csak  199 országgyűlési képviselőt számlál. Ám a legfontosabb módosítás, hogy a voksolás – a mostani rendszerrel ellentétben – mindössze egyetlen egy fordulóból áll, ahol sem érvényességi, sem pedig eredményességi küszöb nincs. Magyarán a 106 egyéni mandátumot azok a jelöltek nyerik, akik az adott választókerületben a legtöbb szavazatot szerzik. Mindez nem csupán azt jelenti, hogy 1, azaz egyetlen érvényes vokssal is a parlamentbe lehet jutni, de azt is, hogy – ad absurdum – pár tucat ember az egész választás sorsát eldöntheti. Érdemes megemlítenünk még, hogy a kopogtatócédulák rendszerét az ezer és egy támadás ellenére is változatlanul hagyják, nem különben pedig, hogy az egyes pártok eredményeibe – elég meghökkentő módon és eltérően az eddigi gyakorlattól, amelyben csakis a mandátumot nem hozó voksok kerültek fel az országos listákra – az egyéni körzeteket nyerő személyek szavazatait is beszámítják. Nos, jómagam azt gondolom, az eddiginél kisebb parlamenttel, az egyfordulós megoldással és a politikai erőket érintő 5 százalékos bejutási küszöb további fenntartásával teljesen egyet lehet érteni, nem ugyanez azonban helyzet, ami az egyértelműen a Fidesz bebetonozását szolgáló – és a legfinomabban szólva is aránytalan –szisztémát illeti.

Igen, aránytalan, méghozzá szélsőségesen aránytalan rendszeről van szó, hiszen azzal, hogy – mint említettem – az egyéni körzetben mandátumot szerző jelöltek szavazatait is hozzáadják az őket elindító pártokra leadott voksokhoz, olyan helyzetet teremtenek, amelyben nagyjából egyhamados támogatottsággal is abszolút parlamenti többséget biztosíthatna magának a győztes politikai erő. Kétségtelen tény persze, hogy Tölgyessy Péterék által két évtizeddel ezelőtt kidolgozott választási rendszer is – ellentétben a hagyományos kompenzációs megoldásokkal, amelyek egyértelműen a veszteseket segítik – a nyerteseket preferálja, ugyanis az volt a cél, hogy egy nagyon stabil kormányzás jöjjön létre, ám amit most a kormánypárt akar, az nemcsak torzítja az eredményeket, de egyáltalán nem fejezi ki a választópolgárok akaratát. Hogy miért is? Nos, nézzük a számokat... Ha a a 2010-es országgyűlési választásokat a Lázár János által most benyújtott javaslatok alapján tartják, úgy az a Fidesz, amely a szavazáson megjelent emberek 52,73 százalékának a támogatásával a parlamenti mandátumok 68 százalékát szerezte meg, ez idő szerint a képviselői helyeknek mintegy 80-85 százalékát birtokolná, míg az MSZP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek – amely pártokra ugye a voksoláson résztvevőknek közel a fele szavazott – az elosztható mandátumoknak mindössze a 20-25 százaléka jutna. Erre  mondtam és mondom én, hogy ha valami, akkor ez egészen biztosan nem fejezi ki a polgárok akaratát. Az is igaz persze, hogy attól a párttól, amely a hatalom birtokában – és a korlátlan hatalom megteremtése érdekében –semmilyen eszköztől sem riad vissza, hatalmas ostobaság lenne bármiféle nagyvonalúságot (vagy akár csak egyenlő esélyeket) várni.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!