Hírek

2011.11.25. 10:35

Fidesz: Lázár nem nézi le a fogyatékosokat

A Fidesz közlése szerint valótlan a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azon állítása, hogy az egyik, Lázár János által a köznevelési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítvány sérti a súlyosan és halmozottan fogyatékos gyermekek oktatási jogait.

MTI

A TASZ csütörtökön úgy értékelte, hogy súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek iskolarendszerből való kiszorulásához vezethet, és súlyosan veszélyezteti az érintett gyerekek alapfokú oktatáshoz való jogainak érvényesülését a Fidesz frakcióvezetőjének módosító javaslata. Mint írták, szülők, szakemberek és civil szervezetek levélben tiltakoztak, hogy eltöröljék a legsúlyosabb fokban fogyatékos gyerekek iskolai osztályaiban a minimális óraszámokat.
   
"Ezzel az állítással nem értünk egyet, azt visszautasítjuk! Az indítvány célja ugyanis az, hogy a kiemelt figyelmet érdemlő gyermekek fejlődését a fejlesztő foglalkozások a lehető legjobban segítsék" - rögzíti az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Fidesz.
   
Hozzáteszik: a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek esetében nem a gazdaságosságnak, hanem a szakmaiságnak kell dominálnia, amelybe az is beletartozik, hogy az egyénre szabott óraszám meghatározását megfelelő szakmai fórumra, szakértői bizottságokra kell bízni.
   
A súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek fejlesztő iskolai oktatása során a tanulás és a tanítás hagyományos formája nem alkalmazható - olvasható a kormánypárt közleményében.


   
Mint írják, a komplex károsodás következményeként rendkívül változatos formában megjelenő, összetett tünetegyüttes alakul ki, amely a személyiség fejlődésében jelentős eltéréseket, a tevékenységekben súlyos akadályozottságot, és a társadalmi életben való részvételben súlyos hátrányokat okoz. 
   
"Éppen ezért – a javaslat értelmében – a fejlesztő foglalkozások heti óraszámát szakértői bizottság a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek egyéni szükségletei és lehetőségei alapján határozná meg, minden gyermek számára külön-külön, az őt leginkább segítő fejlesztési keret meghatározásával.
   
A szakértői bizottságok szakmai autonómiával rendelkeznek, szakmai munkájukat sem a fenntartóknak, sem egyes oktatási-nevelési intézményeknek nem áll jogában befolyásolni" - hangsúlyozza a Fidesz, amely szerint valójában pontosan ez az, ami a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek számára segítséget jelent, nem pedig a különbségeket és az egyéni szükségleteket figyelmen kívül hagyó kötelező óraszámkeret, amely sokuk számára túlzott megterhelést jelent, sokuknál pedig a fejlődés lelassulását eredményezheti.
   
Tehát nem a Fidesz frakcióvezetője által javasolt módosító indítvány hagyja figyelmen kívül a gyermekek érdekeit, hanem a jelenlegi szabályozás, amely melletti kiállásával a TASZ egy korszerűtlen, a rászoruló gyermekek számára előnytelen rendszer mellett teszi le voksát - összegez közleményében a Fidesz.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!