Hírek

2011.11.24. 13:08

Jók az idei terméshozamok, de kevés az eső

Az idén a termőföldek jó átlaghozamokat hoztak, a piaci árak is jók, problémát most az okoz, hogy kevés eső esett eddig, s ezért a 2012-es kilátások egyelőre nem túlságosan biztatóak - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI

 Hozzátette, az időjárás a betakarítási munkáknak kedvezett, a talajmunkáknak azonban nem. Tavaly a legnagyobb probléma az volt, hogy túl sok volt a víz, nagyok voltak a belvízkárok, az idén viszont csak 240-500 milliméter között volt a csapadék az országban, s ez a mennyiség is nagy eltéréseket mutat településenként megyénként és országosan.

Az államtitkár elmondta, ahol volt eső, ott kikelt az őszi vetés, de főleg a repcénél az elvetett mag nagy része nem bújt ki a földből. A káposztarepce kelési aránya 40 százalék körüli, az elvetett 272 ezer hektárból csak 137 ezer hektáron kelt ki: 24 ezer hektárt már kitárcsáztak, 17 ezer hektáron más kultúrát vettek, s 100 ezer hektáron még nem döntötték el a gazdák, mit tesznek.

A őszi kalászosok jobban állnak, de ezek kelése is hiányos, s a fejlettségük is elmarad az ilyenkor szokásostól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!