Hírek

2011.11.03. 13:00

Kétezer fő alatti településeken nem lesz hivatal

Elfogadta a kabinet a helyi önkormányzatokról szóló törvény tervezetét - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön Budapesten.

MTI

A sajtótájékoztatón Tállai András önkormányzati államtitkár a részletekről szólva elmondta: továbbra is minden településnek lesz választott képviselő-testülete és polgármestere, a kétezer lakos alatti településeken azonban nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal.

    A Belügyminisztérium államtitkára szólt arról is: az előterjesztés értelmében az oktatás területén az óvodai ellátás, az egészségügy terén pedig az alapellátás marad önkormányzati alapfeladat. Az államigazgatási, hatósági feladatok jelentős része a kormányhivatalokhoz kerül, és a katasztrófavédelmi feladatokat is az állam látja majd el.

    2012-től szigorodnak a önkormányzatok hitelfelvételi és kötvénykibocsátási lehetőségei is - mondta Tállai András, beszámolva továbbá arról, hogy az indítvány tartalmazza a szigorodó összeférhetetlenségi szabályokat is, így például azt, hogy a jövőben a polgármesterek nem lehetnek egyszerre országgyűlési képviselők, és fordítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!