Hírek

2011.11.25. 12:30

LMP: a Jobbiknak kedvez a választójogi reform

Az LMP számára a jelenlegi formában teljességgel elfogadhatatlan a Fidesz választójogi reformja, amely az ellenzéki párt szerint a Jobbik esélyeit növeli.

MTI

Karácsony Gergely országgyűlési frakcióvezető-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormányoldal javaslatát a félelem szülte, a Fidesz ugyanis kezdi érzékelni, hogy elveszítette a választók bizalmát, ezért olyan választási rendszer kialakítására törekszik, amellyel megőrizheti hatalmát.
   
A politikus kifogásolta, hogy a Fidesz javaslata világos elvek megfogalmazása helyett konkrét választókerületi besorolásokat tartalmaz. Mint mondta, fejlett demokráciákban a kerületeket nem a parlament, hanem egy a törvényhozás által felkért független szakértői testület határozza meg.
   
A Fidesz ezzel szemben számára kedvező módon húzza meg a választókerületek határait - mondta a képviselő. Példaként említette, hogy a nagyobbik kormánypárt számára szerényebb eredményt hozó városokhoz jellemzően fideszes vidéki területeket csatolnak, de említést tett a fővárosi I. és V. kerület összekapcsolásáról, amelyek annak ellenére alkothatnak közös kerületet, hogy a Duna két különböző oldalán fekszenek. 
   


Az előterjesztés legnagyobb hibájának azonban Karácsony Gergely azt tartotta, hogy lényegesen növeli a Jobbik nyerési esélyét. Mint mondta, az ellenzéki párt az ország egy részében jelentősen felülreprezentált, így az egyfordulós rendszer által, valamint a kompenzációs szavazatok megerősítésével a leszakadó régiókban megnyerheti a választásokat. Hozzátette: kétfordulós rendszerben erre esélyük sem lenne.
   
A politikus elmondta: pártja ezrét a kétfordulós választások alkalmazását kezdeményezi, valamint azt, hogy a választókerületek kijelölését egy független bizottság végezze, világos kritériumok alapján.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!