Hírek

2011.11.14. 20:40

Mészárlásra készült, szabadlábon védekezik

Szabadlábra helyezték hétfőn a 22 rendbeli emberölés előkészületével és más bűncselekményekkel vádolt Somogyi Ábelt, aki eddig előzetes letartóztatásban volt.

mti

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva szabadlábra helyezte - bármiféle kényszerintézkedés elrendelése nélkül - Somogyi Ábelt - mondta Futó Barnabás, a fiatalember védőügyvédje. Futó a legutóbbi tárgyaláson kérte védence szabadlábra helyezését, de azt a Fővárosi Bíróság elutasította, majd a döntés ellen fellebbeztek. A Fővárosi Ítélőtábla döntése jogerős.
   
Futó Barnabás elmondta: Somogyi Ábelt a büntetés-végrehajtás Kozma utcai Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetéből (IMEI) engedték ki, a fennmaradt tíznapos megfigyelése egy kórházban folytatódik. Az ügyvéd közölte, az ügyben a tárgyalás december közepén folytatódik.

A 2006-tól elfogásáig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) jogot hallgató fiatalember az ügyészség szerint külföldön elkövetett iskolai mészárlások nyomán arra készült, hogy embereket lő le az egyetemen vagy egy bevásárlóközpontban; minden, szerinte elvesztegetett életévéért egyet. Belépett egy sportlövő-egyesületbe, fegyvert szerzett, és közben az öngyilkosságot is fontolgatta. Csoporttársai felfigyeltek Somogyi Ábel interneten közzétett gyűlölködő, iskolai lövöldözésekkel kapcsolatos írásaira, s jelezték a rendőrségnek, hogy szerintük mire készül. A fiatalembert a nyomozók 2010 februárjában elfogták, azóta előzetes letartóztatásban volt.Az emberölés előkészülete mellett súlyos egészségromlást okozó testi sértés és fegyveres garázdaság is szerepel a vádpontok között. Az előbbit a fiatalember a vád szerint évekkel ezelőtt a nagymamájának a sérelmére követte el, az utóbbit pedig azzal valósította meg, hogy gázpisztolyával kilőtt a lakásuk ajtaján a lépcsőházba.
   
A Fővárosi Bíróság október 11-én döntött arról, hogy Somogyi Ábelt az IMEI-be szállítják, miután az elmeszakértői vizsgálatok a vádlott együttműködésének hiányában eredménytelenek maradtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!