Hírek

2011.11.18. 15:25

Orbán Viktor két órája a hallgatókkal

Hoffmann Rózsa reméli, hogy a felsősoktatási törvény viharai elültek azzal találkozóval, amelyen a hallgatói érdekképviseletek és Orbán Viktor egyeztetett.

mti

Eredményesnek ítélték a résztvevők az Orbán Viktor kormányfőnél a felsőoktatási törvény tervezetéről tartott pénteki egyeztetést a találkozó után újságírók előtt nyilatkozva.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár elmondta, abból az alkalomból tartották a megbeszélést, hogy a végéhez érkezett a felsőoktatási törvénytervezet megalkotása, és az előterjesztés várhatóan órákon belül a képviselők elé kerül. A miniszterelnök úgy gondolta, teremtsenek még egy utolsó alkalmat a hallgatóknak és a doktoranduszoknak arra, hogy az esetleg még vitás kérdéseket megbeszéljék.
A hosszú - mintegy kétórás -, magas színvonalú, érdekes, "intellektuálisan izgalmas", együttműködést sejtető tárgyaláson számos témát megvitattak, tisztázták a múltban felmerült problémákat, és egyetértettek a felsőoktatás további részletkérdéseiről szóló együttműködés formájában.  Az államtitkár hozzátette, reméli, hogy a felsősoktatási törvény "azon viharai, amelyek az előző másfél évet jellemezték, ezzel elültek".


   
"Számomra megnyugvást jelentett az, hogy a hallgatók megnyugtató garanciát adtak a tekintetben, hogy értik azokat a nemzetstratégiai célokat, amelyeket a kormány maga elé tűzött, és amelyeket a felsőoktatási törvény egyértelműen szolgál" - mondta Hoffmann Rózsa, hozzáfűzve, hogy a hallgatók nem is vitatták e célokat, és az együttműködésükről biztosították a kormányzatot.
   
Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke úgy fogalmazott: nagyon jó, hogy a kormányfő első kézből hallhatta az érveiket. Kiemelte: garanciát kaptak arra, hogy már a javaslatok tervezése során figyelembe veszik a hallgatók érveit és indítványait. A HÖOK szintén garanciát vállalt a "közös gondolkodásra".
Nagy Dávid azt mondta, arra mindenképpen lehetőséget kell biztosítani a hallgatóknak, hogy ha külföldre mennek, eldönthessék mikor teszik, hogy ez nagy költségvonzattal ne járjon. Kitért az önköltség megállapítására is, ezzel kapcsolatban felvetették, a képzési normatívát vegyék alapul. Ehhez a képzési normatívát is újra kell számolni, és ezután lehet majd konkrét számokat mondani.
  
Csiszár Imre, a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) főtitkára azt emelte ki, hogy javaslataik maradéktalanul bekerültek a felsőoktatási törvény tervezetébe. Kitért arra is, hogy a DOSZ jogi státuszát rendezik a törvényben, és szintén kitér az indítvány a szolgálati idő beszámítására is.
  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!