Hírek

2011.11.27. 16:11

Putyin hivatalosan is elnökjelölt

Vlagyimir Putyin kormányfőt egyhangúlag választotta államfőjelöltnek az Egységes Oroszország párt vasárnapi kongresszusa.

MTI

Vlagyimir Putyin ezt megelőzően, a kongresszus előtt mondott beszédében figyelmeztette a külföldi országokat, amelyek - mint fogalmazott - "megpróbálják befolyásolni az Orosz Föderációban tartandó választások kimenetelét", hogy mindez "felesleges munka, kidobott pénz" és azt javasolta, hogy helyette együtt küzdjenek meg a kor kihívásaival és fenyegetéseivel. 

"Tudom, hogy közvetlenül az Állami Dumát (a törvényhozás alsóházát) érintő választások és az elnökválasztás előtt néhány külföldi állam képviselői összehívják azokat, akiknek fizetnek, az úgynevezett támogatást kapó személyeket, eligazítást tartanak nekik, ráhangolják őket a megfelelő munkára, hogy befolyásolják országunkban a választási kampányt"- jelentette ki Putyin. 

A kormányfő szerint mindez hiábavaló. "Először is, mert Júdás nem a leginkább tisztelt bibliai személy. Másodszor pedig jobb lenne, ha ezeket a pénzeket államadósságuk visszafizetésére fordítanák és felhagynának a haszontalan és költséges külpolitikával" - mondta Putyin.

Megerősítette, hogy Moszkva aktív külpolitikát folytat majd, becsülettel megvédi érdekeit, részt fog venni a globális problémák megoldásában, abban, hogy a világban politikai és gazdasági szempontból igazságosabb berendezkedés jöjjön létre. 

Hangsúlyozta, hogy Oroszország nyitott a partnerségre és a párbeszédre minden barátjával, minden országgal. "Ugyanakkor a dialógus Oroszországgal csak egyenrangú lehet" - figyelmeztetett, hozzátéve:"nem akarjuk, hogy bárki ránk erőltessen modelleket és meghatározza, hogyan viselkedjünk. Minden külföldi partnerünknek meg kell értenie, hogy Oroszország demokratikus állam, megbízható, kiszámítható partner, amellyel lehet és szükséges megállapodni." 

Az Egységes Oroszország párt 12. kongresszusán államfő-jelöltté választott orosz kormányfő arról is beszélt, hogy az orosz vezetés nem tér el tervétől: a hadsereg és a tengeri flotta fejlesztésétől. "A következő 5-10 évben új szintre kell emelnünk fegyveres erőnket. Az a feladatunk, hogy az ország gazdaságát nem aláásva, ellenkezőleg, azt sokszorosan megtöbbszörözve olyan hadsereget és flottát, olyan hadiipari komplexumot hozzunk létre, amely lehetővé teszi Oroszország számára a tartós béke biztosítását" - hangsúlyozta a kormányfő.

Belpolitikai kérdésekről szólva Putyin kifejtette: "evolúciós fejlődésre, stabilitásra és következetességre van szükségünk bármilyen politikai átalakulást illetően. Ezért óvatosan és a legnagyobb felelősséggel kell politikai rendszerünkhöz viszonyulni". "Oroszország megrázkódtatásokkal teli történelmét tekintetbe véve ez fontos feladat, amelyet értelemszerűen demokratikus alapokon kell végrehajtani." - tette hozzá Putyin. 

A kongresszus ellenszavazat és érvénytelen voks nélkül választotta meg Putyint elnökjelöltté. A politikus, aki 2000-2008 között már betöltötte az orosz államfői posztot, megköszönve a bizalmat kijelentette: ha 2012-ben megválasztják, minden erejével az ország fejlődését fogja elősegíteni.

Az Orosz Föderációban 2012. március 4-én lesz az elnökválasztás. Az ellenzéki pártok egy része még nem nevezte meg jelöltjét, de a kommunisták már bejelentették, hogy Gennagyij Zjuganov pártelnököt, a liberális-demokraták pedig közölték, hogy ugyancsak vezetőjüket, Vlagyimir Zsirinovszkijt indítják a jövő évi elnökválasztáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!