Hírek

2011.11.06. 19:56

Schmitt Pál keletre nyit

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint a vasárnap kezdődött közép-ázsiai körútja, melynek keretében először Üzbegisztánt, majd Türkmenisztánt és Azerbajdzsánt keresi fel, része a magyar külpolitika nyitásának Kelet felé, továbbá azért is fontos, mert az elmúlt időben a térség politikai, gazdasági és biztonságpolitikai szempontból is felértékelődött.

MTI

    Az államfő vasárnap az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, Magyarországnak stratégiai érdeke, hogy jó kapcsolatokat ápoljon a régióval, hiszen itt óriási gáz- és olajkészletek vannak. Ugyan az elnöki látogatások gyakran szimbolikus jellegűek, ennek az útnak a jelentőségét azonban jól mutatja, hogy 23 vállalattól 37 üzletember is a delegációval tart, hogy üzleti kapcsolataikat építsék, ápolják a térség országaiban - fejtette ki a köztársasági elnök.

    Schmitt Pál úgy fogalmazott, a látogatás történelmi és kulturális szempontból is fontos, hiszen az itt élők büszkék gyökereikre, azokat nagyon komolyan veszik. Ennek a szempontnak a hangsúlyozása sokkal kedvezőbb lehetőséget teremt a kapcsolatépítésre, mintha csak az üzleti érdekekre hivatkoznának - mutatott rá.

    Schmitt Pál emlékeztetett, hogy Göncz Árpád akkori államfő 1997-ben ellátogatott Taskentbe, Azerbajdzsánban és Türkmenisztánban azonban eddig még nem járt magyar köztársasági elnök.

    A látogatás alkalmával több gazdasági és külpolitikai egyezményt, együttműködési megállapodást kötnek, és az út remélhetőleg hozzájárul a kölcsönös bizalom megteremtéséhez Magyarország és a térség között - vélekedett.

    Az államfő vezette delegáció tagja Nagy Róza, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára, Hidvéghi Balázs, a szaktárca helyettes államtitkára és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

    Schmitt Pál vasárnap Taskentbe érkezését követően találkozott Savkat Mirzijajev üzbég miniszterelnökkel. A köztársasági elnök hétfőn kétoldalú megbeszélést folytat Iszlam Karimov üzbég államfővel, majd  megkoszorúzza a Függetlenség és Humanizmus Emlékművét. Később találkozik Dilorom Tosmuhamedovával, az üzbég Törvényhozó Kamara elnökével, majd megtekinti a Timur Lenk Emlékmúzeumot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!