Hírek

2011.12.26. 08:48

Közadakozásból állítana szobrot a KDNP

Köztéri szobrot állítana Barankovics Istvánnak, a Kereszténydemokrata Néppárt elődjének, a Demokrata Néppárt (DNP) vezetőjének a kisebbik kormánypárt a politikus szülővárosában Polgáron.

MTI

A KDNP, a Barankovics István Alapítvány és Pálffy István országgyűlési képviselő kezdeményezését jótékony közadakozással valósítaná meg, és így Barankovics István először kaphatna köztéri szobrot Magyarországon.
   
A politikus alakjának bronzba öntésére a kezdeményezők Kligl Sándor szobrászművészt kérték fel, és Polgáron, a város központjában a Barankovics-évfordulón tervezik leleplezni az alkotást.


   
Barankovics István Polgáron született 1906. december 13-án, hírlapíró, a Demokrata Néppárt elnöke 1945-től annak 1949. évi megszűnéséig. Barankovics István a modern, a pápai szociális enciklikákra építő, nyugat-európai értelemben vett kereszténydemokrata párttá kívánta formálni a DNP-t. Nevéhez fűződik emellett olyan lapok szerkesztése mint az Ország Útja, a Kis Újság, a Magyar Nemzet, s a Hazánk.

Az 1947-es országgyűlési választásokat követően pártja a legerősebb ellenzéki erőt képviselte a magyar törvényhozásban. A Rákosi-rendszer kiépülésével emigrációba kényszerült, mely alatt 1950-től a Magyar Nemzeti Bizottmány végrehajtó bizottsági tagja, majd 1951-től vallás- és közoktatásügyi bizottságának vezetője volt; 1958-tól haláláig a Közép-európai Kereszténydemokrata Unió (CDUCE) elnöki tisztségét töltötte be.
A politikus New York-ban 1974. március 13-án hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!