Hírek

2012.02.25. 14:08

Orbán jogellenes uniós eljárásról beszélt Németországban

Orbán Viktor a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak arról beszélt, hogy az Európai Bizottság törekvése a kohéziós támogatások befagyasztására "nem törvényes és nem fair". A miniszterelnök közölte, mindent megtesz azért, hogy az uniós pénzügyminiszterek március közepén soron következő tanácsülésén a testület ne kövesse az Európai Bizottság ajánlását.

BAMA

Illegálisnak nevezte Orbán Viktor a kohéziós támogatások befagyasztására tett brüsszeli javaslatot a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerkesztőségében tett látogatásakor, amelyről a német konzervatív újság a címoldalon kezdődő írásban számolt be szombaton.

A miniszterelnök pénteki, egynapos hivatalos németországi útja alkalmából tett látogatásról a lap "Orbán tisztességtelen eljárást ró fel az EU-bizottságnak" címmel számolt be. A FAZ kiemelte, hogy Orbán Viktor a lap munkatársai előtt visszautasította a kohéziós támogatások befagyasztására tett brüsszeli javaslatot, "nem törvényes és nem fair" eljárásnak minősítve az Európai Bizottság (EB) törekvését.

Orbán hangsúlyozta, a tagországi államháztartás feletti bizottsági ellenőrzés szigorítása "lényegében a mi kezdeményezésünkre" történt. "Nem értem, hogy (a bizottság) elsőként miért éppen egy olyan országgal szemben" gyakorolja kiterjesztett jogait, amely nem tartozik az euróövezethez, és mégis "mindent megtesz az államháztartási konszolidációért" - tette hozzá a kormányfő a szerkesztőségi beszélgetésen.

Orbán Viktor nem kívánt találgatásokba bocsátkozni az EB esetleges politikai motivációit illetően, ugyanakkor közölte: síkra száll azért, hogy az uniós pénzügyminiszterek március közepén soron következő tanácsülésén a testület ne kövesse az EB ajánlását.

A kormányfő felhívta a figyelmet az EB számításaira, amelyek szerint a deficit az idén a 3 százalékos határérték alatt lesz, jövőre pedig 3,25 százalék lehet, és visszautasította az EB állítását, amely szerint a reális hiány magasabb lenne, ha kiszűrnék az egyszeri intézkedések hatását. Hozzátette: az államháztartási helyzet alakulását valóban befolyásolják egyszeri hatások, ezek azonban nem érik el a brüsszeli bizottság által jelzett nagyságrendet. A deficit nagyobbik része szerkezeti jellegű - fejtette ki, hozzátéve, hogy erről az EB döntése előtt egy nappal levélben tájékoztatta a testület elnökét, de nem talált meghallgatásra.

Kormányzati számítások szerint 2013-ban Magyarországon lesz az egyik legalacsonyabb államháztartási hiány az Európai Unióban, az ország a hetedik vagy a nyolcadik helyet foglalja majd el a huszonhetek rangsorában - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy "nagyon komolyan" veszi a kohéziós támogatások befagyasztására vonatkozó bizottsági javaslatot.

A miniszterelnök kifejtette: nem ellenzi, hogy az EB erős pozíciót foglal el az európai költségvetési politikában, azt viszont ellenzi, hogy egy önmagában helyénvaló eszközt helytelenül használnak, amint az Magyarország esetében történik.

A FAZ beszámolójában megjegyezte, hogy brüsszeli várakozások szerint a pénzügyminiszterek az EB ajánlásának megfelelő döntést hoznak majd. Ebben "politikai megfontolásoknak is lehet szerepük" - tette hozzá a német konzervatív lap, utalva a Brüsszel által kifogásolt magyar törvényekre.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!