Hírek

2012.03.21. 21:25

Kóka Jenőt egyetlen lövéssel ölték meg

A tiszalöki emberöléssel összefüggő tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Budapest Környéki Törvényszéken.

MTI

A vádirat szerint a munkába induló Kóka Jenőt 2009. április 22-én Tiszalökön, házának udvarán gyilkolták meg egyetlen lövéssel, amelyet egy távcsöves vadászpuskából mintegy húsz méterről adtak le. A bíróság szerdán két tiszalöki nőt hallgatott meg. Arról számoltak be, hogy a gyilkosság előtt nem sokkal láttak egy sötét színű terepjárót a településen, ketten ülhettek benne, és egyikük ki is szállt a kocsiból egy rövid időre.
   
Az egyik tanú - mint mondta - egy körülbelül nyolcvan centiméter hosszúságú tárgyat látott a terepjáró mellett álló ember kezében. A tanúk következő emléke a támadással kapcsolatban az volt, hogy egy nagy durranást hallottak, emiatt kiszaladtak az utcára, ahol ekkor már többen kiabáltak. Ezután - mint elmondták - megtudták, hogy meglőtték Kóka Jenőt.

A vád szerint a lövést K. Árpád elsőrendű vádlott adta le, de a támadásnál K. István másodrendű vádlott is jelen volt. Kóka Jenőt abból a megfontolásból választották ki, hogy egy rendezett életvitelű roma elleni támadás erőszakos válaszlépésekre sarkallhatja a romákat. A terepszemle alapján úgy döntöttek, hogy P. Zsoltot - a harmadrendű vádlottat - kihagyják a bűncselekmény elkövetéséből.

 A vád szerint a helyszín közelébe az egykor szerződéses katonaként Koszovót is megjárt Cs. István negyedrendű vádlott vitte a vádlottakat egyik társa rokonának személyautóján, majd a több tíz kilométernyire lévő Polgáron várakozott társaira.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő, fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében K. Árpádot, a testvérét, K. Istvánt, valamint P. Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14 éven aluli sérelmére elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!