Hírek

2012.03.23. 07:50

Lázár milliókkal többet adna a pártoknak

A Fidesz frakcióvezetőjének javaslata alapján az eddiginél tíz-huszonöt százalékkal több pénzből gazdálkodhatnának a parlamenti frakciók.

MTI

Az ideinél 10-25 százalékkal több pénzből gazdálkodhatnak jövőre a parlamenti frakciók, ha a Ház elfogadja az új országgyűlési törvényt, amelyet várhatóan jövő héten kezdenek tárgyalni a képviselők.

Az öt képviselőcsoport a jelenleginél több állami támogatást kapna a fideszes Lázár János és Gulyás Gergely javaslata alapján. A megváltozó szabályokat - a képviselők új javadalmazási rendszeréhez hasonlóan - 2013. január 1-jétől kellene alkalmazni.
   
A frakciók támogatásáról eddig minden évben a költségvetést megalapozó salátatörvény rendelkezett. Most a képviselőcsoportok a működésükkel járó kiadásokra havonta 5,8 millió forintot kapnak, ez huszonöt képviselő alapdíjával egyenlő. A kormánypártok ezen felül eddig képviselőnként a 232 ezer forintos alapdíj 60 százalékának megfelelő összeget vehettek igénybe, az ellenzéki pártok pedig annak 90 százalékát.
   
Ez azt jelenti, hogy a Fidesz idén nagyjából 445 millió forintból gazdálkodhat. A szocialista frakció 190, a Jobbiké 185, a kereszténydemokrata képviselőcsoport 131, az LMP pedig 107 millió forintot kap ebben az évben, mindegyikük valamivel többet, mint az előzőben.

Az új országgyűlési törvény azonban tovább növelné a frakciók anyagi támogatását. Eszerint minden képviselőcsoport megkapná havonta a 750 ezer forintra - a helyettes államtitkári illetmény összegére - emelkedő képviselői alapdíj tízszeresét: 7,5 millió forintot. Ezen felül a kormánypártok képviselőnként az alapdíj 20 százalékára tarthatnának igényt, az ellenzékiek annak 30 százalékára, a független képviselőknek pedig az alapdíj 35 százaléka járna költségeik fedezetéül.
   
A Fidesz-frakció így 497 millió forint támogatást kaphat jövőre, 52 millióval többet, mint idén. Az MSZP-frakció támogatása 220, a Jobbik képviselőcsoportjáé 214 millió forint lehet a következő évben - nagyjából 15-15 százalékkal több az ideinél -, míg a KDNP 157 millió forintot, az LMP pedig 131 milliót kaphat 2013-ban.
   
Ezen túl a frakciók a képviselőcsoport működéséhez és a képviselők tevékenységéhez szükséges irodai berendezésre és felszerelésre, illetve az irodáik működtetésével összefüggő kiadások biztosítására képviselőnként a 750 ezer forintos tiszteletdíj tíz százalékának megfelelő összegű keret felhasználására jogosultak.
   
A képviselők javadalmazását is újraszabályozó országgyűlési törvényjavaslat egyébként változtat a képviselők lakhatási támogatásának rendszerén is. Eszerint a képviselők az Országgyűlés hivatali szervezete által biztosított, legalább 35, de legfeljebb 50 négyzetméteres budapesti lakás használatára jogosultak, kivéve ha akár a politikus, akár a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója rendelkezik fővárosi ingatlannal.
   
Ugyanezt a szabályt javasolta korábban Lázár János a képviselők javadalmazási rendszerének átalakítását szorgalmazva. Most azonban az is bekerült az előterjesztésbe, hogy a hivatal - ha nem a tulajdonában álló ingatlant biztosít - havonta 187,5 ezer forintért bérelhet lakást vagy szállodai szobát a vidéki képviselőknek. A fideszes frakcióvezető előző javaslata nem tartalmazott ilyen megkötést, csak azt rögzítette, hogy ilyen esetekben a hotelszobát az Országgyűlés Hivatala biztosítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!