Hírek

2012.03.18. 21:42

Törvény tiltja Romániában a vadpiknikezést

Szigorú környezetvédelmi előírások betartására kötelezi a szabadban étkező kirándulókat a Romániában életbe lépő piknik törvény.

MTI

Az első tavaszias időjárású hétvége egyben az utolsó is volt, amikor a túlzsúfolt városok lakói még büntetlenül megsüthették a szabadban a "miccset", a román konyha darált marha- és birkahúskeverékből készült, fűszeres rostonsült-különlegességét. Az erdélyi magyarok is ezen a hétvégén sütöttek utoljára flekkent a szabadban, anélkül, hogy ezzel törvényszegést követtek volna el. Traian Basescu államfő ugyanis pénteken aláírta a pikniktörvényt, amely csak azért nem lépett még hatályba, mert néhány napba telik, amíg megjelenik a hivatalos közlönyben.    

A jogszabály szerint ezentúl csak az önkormányzatok által kijelölt és erre a célra kialakított helyeken szabad majd tüzet gyújtani, az autót pedig szintén csak kijelölt helyen szabad leparkolni. A jogszabály külön kitér arra, hogy a "fiziológiai szükségleteket" csak a kijelölt helyeken szabad elvégezni, "személyes higiéniával kapcsolatos termékeket" pedig tilos a folyóvizek 30 méteres körzetében használni. A szabályos piknikezéshez a kifüggesztett menetrendet is be kell tartani, és mindvégig tekintettel kell lenni a többi látogatónak, a környék lakóinak és a vadállatoknak a nyugalmára. Aki ezeket az előírásokat megszegi, 100-tól 3000 lejig (6500-tól 200 ezer forintig) terjedő pénzbírsággal sújtható.   

A megfelelő piknikező helyek kialakítására az önkormányzatoknak kell saját költségvetésükből pénzt elkülöníteniük. A törvény azt nem szabályozza, hogy szedhetnek-e belépődíjat a piknikezésre kijelölt térségek gondnokai belépődíjat, viszont egy sor környezet- és tűzvédelmi előírást tartalmaz, amelyek megsértéséért a gondnokok 10 ezertől 50 ezer lejig (650 ezertől 3 millió 250 ezer forintig) terjedő bírságot kockáztatnak. 

  

A pikniktörvény megalkotását élénk érdeklődés és sok kritika kísérte Romániában. A természetvédők szerint tarthatatlan volt már az, hogy az autós "kirándulók" hétvégenként szeméthegyekkel árasztották el az ország erdőit és folyópartjait. Ám ez az időtöltés annyira népszerű Romániában, hogy művelői elvonási tünetektől tartanak és lázadással fenyegetőznek, ha ezentúl nem lesz hely, ahol törvényesen megsüssék a miccset és a flekkent.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!