Hírek

2012.03.22. 08:02

Tűzharc Toulouse-ban, meghalt a gyilkos merénylő

A francia kommandósokkal folytatott tűzharcot követően csütörtök délelőtt meghalt az elmúlt napokban elkövetett merényletek feltételezett tettese, aki egy rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház egyik első emeleti lakásában 32 órával ezelőtt barikádozta el magát.

MTI

A férfi fegyverrel a kezében kiugrott az ablakon, s a ház előtt halva találtak rá a rendőrök - közölte a francia belügyminiszter.  
Claude Guéant szerint a "különösen veszélyes" férfi a fürdőszobában barikádozta el magát, s ellenállt a lakásba behatoló erőknek. A támadásban - amelynek során háromszáz lövés dördült el - öt kommandós is megsérült, egy közülük súlyosan.

A támadás során Merah-t élve akarták elfogni, de a merénylő több fegyverből is tüzet nyitott a behatoló kommandósokra, akit kiugrott az ablakon, de közben - hiába viselt golyóálló mellényt - halálos találat érte. Helyszíni jelentések szerint a merénylő fejlövést kapott.


Az áldozatokra emlékeznek Magyarországon

A toulouse-i merénylet áldozatairól emlékezik meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Bálint Ház és a fővárosi Francia Intézet péntek délután az utóbbi intézmény előtt. A gyászmegemlékezésen gyertyagyújtással és imádsággal fejezik ki részvétüket a gyászoló családoknak, és osztoznak a franciaországi zsidóság fájdalmában. A rendezvényre mindenkit várnak, aki az ártatlan áldozatok családjának fájdalmában osztozni szeretne.
   


Csütörtök délelőtt:

Három erős detonációt lehetett hallani csütörtökön délelőtt a rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház körül, amelynek első emeletén az elmúlt napokban elkövetett merényletek feltételezett tettese elbarikádozta magát. Szemtanúk szerint a kommandósok behatoltak az épületbe. Néhány perccel később egy mentőautó érkezett a kordonokkal körülzárt biztonsági zónába.

A francia médiában megszólaló szakértők szerint a kommandósok feltehetően megindították a végső támadást a merénylő ellen, akivel szerda este 11 órakor minden kapcsolat megszakadt. A belügyminisztérium azonban ezt egyelőre nem erősítette meg, csak annyit közölt: folytatják a "mozgolódást". Helyszíni tudósítások szerint a robbanásokat követően egy szemtanú arról számolt be, hogy a kommandósok behatoltak az épületbe, a bejárat elé pedig paravánokat állítottak.    

Csütörtökre virradó reggel:

Több detonációt lehetett hallani csütörtök hajnalban a rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház körül, amelynek első emeletén a elmúlt napok toulouse-i és montaubani merényleteiért felelős férfi elbarikádozta magát.

Néhány percen belül három kisebb, majd hirtelen egy nagyobb robbantást lehetett hallani csütörtökön a helyszínen. A francia belügyminisztérium közlése szerint a detonációkkal "folytatódott a kifárasztási stratégia". 

Valamivel éjfél előtt három robbantással kényszerítette a tárgyalások folytatására a rendőrség különleges alakulata a felfegyverzett merénylőt, aki már többször jelezte, hogy megadja magát, aztán mindannyiszor mégis meggondolta magát.  Szakértők szerint nem várható frontális támadás a merénylő ellen, a lakása körüli zárlat várhatóan addig fog tartani, amíg ki nem fárad teljesen és meg nem adja magát.

Második napja tartja körülzárva a francia rendőrség Mohammed Merah lakását, a 24 éves férfi a hét emberéletet  követelő toulouse-i merényletsorozat feltételezett elkövetője. A merénylő folyamatos kapcsolatban van a rendőrséggel, gyilkosságsorozatáról egyre többet mond el önmagától. A férfi azt mondta, hogy az al-Kaida képezte ki és a NATO ellen is harcolt Afganisztánban. Azt is elmondta, hogy több, hozzá hasonló iszlámista terroristáról tud Európában, akiket hasonló merényletekre képeztek ki. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!