Hírek

2012.04.10. 17:22

Egy generáció sodródik a kilátástalanság felé

Az idén és jövőre is növekszik a munkanélküliek száma a világon, közel 210 millió embernek nincs dolgoznia.

MTi

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) vezérigazgató-helyettese, Guy Ryder szerint a világgazdaság állapota valószínűleg az idén sem javul, a fellendülés csak jövőre indul be, ezért a gazdasági helyzet alakulását ütemkéséssel követő munkanélküliség 2012-ben és 2013-ban is nő. Az idén a jelenlegi 200 millióról 204 millióra, jövőre pedig 209 millióra emelkedik a munkanélküliek száma - mondta Ryder a Die Weltnek nyilatkozva.

Jelenleg világszerte 27 millióval több munkanélkülit tartanak számon, mint a válság előtt, mindazokkal együtt pedig, akiknek nincs állásuk, de nem tűnnek fel a statisztikákban, 56 milliós a növekedés 2008-ban elmélyült válságot megelőző időszakhoz képest- tette hozzá.
   
A fiatal nemzedék helyzete különösen nehéz, a 25 éven aluliak körében a globális munkanélküliségi ráta jelenleg 12,7 százalék, és egyre csak emelkedik. Dél-Európában drámai folyamatok zajlanak, Görögországban és Spanyolországban például már minden második fiatal állástalan. A fiatalkori munkanélküliség "időzített bomba hatalmas pusztító erővel", a jelenség súlyos társadalmi feszültségek forrása lehet - mondta.
   
"Egy egész generációt elveszíthetünk", hiszen végérvényesen kieshet a munkaerőpiacról, aki tanulmányai lezárását követően több mint három éven keresztül nem jut munkához. A korábbi válságok tapasztalata azt mutatja, hogy az ilyen fiatalok közül sokan "a társadalom peremére szorulnak, és egész életükben munkanélküliek lesznek", a politikának ezért minden erővel a munkahelyteremtésre kell törekednie - mondta Guy Ryder.
   
Az ILO egy korábbi - a januárban tartott davosi világgazdasági fórumra készített - elemzése szerint a 15 és 24 év közötti korosztályban a regisztrált munkanélküliek száma az idén várhatóan átlagosan 74,8 millió lesz, ez 4 milliós növekedés 2007-hez, a válság előtti utolsó teljes évhez viszonyítva. A fiatalkori munkanélküliséget csupán három fejlett ipari országban - Ausztriában, Németországban és Svájcban - sikerült visszaszorítani a 2007-es szint alá - mutatták ki az ENSZ szakosított szervezeteként működő ILO kutatói.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!