Hírek

2012.06.27. 23:56

Büntetőkkel döntőben a címvédő spanyolok

Elsőként a címvédő spanyol labdarúgó-válogatott jutott be a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság fináléjába: a világbajnok együttes a szerdai elődöntőben büntetőkkel nyert a portugál csapat ellen.

Forrás: MTI

Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitány ezúttal is húzott egy meglepőt, ugyanis a kezdőcsapatba jelölte a tornán eddig mindössze öt percet játszó Negredót.

A spanyolok szokásukhoz híven többet birtokolták a labdát, ám egyáltalán nem voltak hatékonyak, a portugálok agresszív letámadásukkal többször is zavarba hozták őket. Az első félidőben egy-egy lehetőséget lehetett feljegyezni, Arbeloa, illetve Ronaldo révén.

A játék képe a fordulást követően sem változott, igaz, Ronaldo az utolsó percben ziccert rontott, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban fölénybe kerültek a spanyolok, a 104. percben Iniesta a mérkőzés legnagyobb helyzetét hagyta ki, majd Navas és Pedro előtt is adódott egy-egy nagy lehetőség, de ezek is kimaradtak, így a továbbjutás büntetőkkel dőlt el. A 11-eseket a spanyolok bírták jobb idegekkel, ezzel bejutottak a fináléba.

A spanyol a harmadik csapat a futball történelmében, amely címvédőként Eb-döntőt játszhat, 1964-ben a Szovjetunió, 1976-ban pedig az NSZK csapata hajtotta végre ezt a bravúrt, igaz, a fináléban mindkét gárda elbukott. A vasárnapi kijevi döntőben a spanyolok a csütörtöki német-olasz párharc győztesével találkoznak.

Elődöntő:
Spanyolország-Portugália 0-0 (0-0, 0-0, 0-0) - 11-esekkel: 4-2
Donyeck, 48 ezer néző, v.: Cuneyt Cakir (török)
Sárga lap: Ramos (40.), Busquets (60.), Arbeloa (83.), Xabi Alonso (113.), illetve Coentrao (45.), Pepe (61.), Pereira (64.), Bruno Alves (86.), Veloso (90+3.)

Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba - Busquets, Xabi Alonso - Xavi (Pedro, 87.), Iniesta, Silva (Navas, 60.) - Negredo (Fabregás, 54.)
Portugália: Rui Patricio - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Meireles (Varela, 113.), Veloso (Custódio, 105.), Moutinho - Nani, Almeida (Oliveria, 81.), Ronaldo

11-esek:
Xabi Alonso lövését Rui Patricio kitornázta a bal alsó sarokból.
Moutinho a jobb alsót vette célba, Casillas hárított.
Iniesta a kapu közepébe gurított (1-0).
Pepe higgadtan lőtte ki a jobb alsót (1-1).
Piqué magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába (2-1).
Nani a jobb felsőbe helyezett (2-2).
Ramos pimaszul alárúgott a labdának, amely a kapu közepében landolt (3-2).
Bruno Alves a felső lécre lőtt.
Fabregás lövése a jobb oldali kapufáról a hálóban landolt (4-2).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!