Hírek

2012.10.10. 17:45

Romagyilkosságok: Orvosszakértők meghallgatásával folytatódott a büntetőper

Igazságügyi orvosszakértők meghallgatásával folytatódott a romák elleni gyilkosságokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Budapest Környéki Törvényszéken.

MTI

A bíróság a kislétai és a tiszalöki támadások áldozatainak sérüléseiről és azok következményeiről kérdezte a szakértőket.
   
A tiszalöki támadáskor, 2009. április 22-én este fél tíz körül egy 54 éves férfit öltek meg a háza előtt.
   
A romák elleni támadássorozat utolsó cselekményének számító, 2009. augusztus 3-ra virradóra történt kislétai támadás során egy nő meghalt, gyereke pedig megsebesült. A lány életveszélyes, maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket szenvedett, alvó édesanyját pedig több lövéssel megölték.
   
A lány testébe mintegy százötven sörétszem fúródott, roncsolva nyakát, arcát, koponyáját, mellkasát és felsőkarját. Csaknem öt órán át feküdt az akkor 13 éves lány - jórészt eszméletlenül - saját vérében, amikor hajnalban egyik rokona rátalált. Ágyában alvó 45 éves édesanyjára sörétes fegyverekből több lövést adtak le, ő azonnal meghalt.
   
Két orvosszakértő a támadást túlélő lány testi és lelki sérüléseiről beszélt. Elmondták: a lány a maradandó egészségkárosodás miatt fizikai munkavégzésre nem lesz képes, a poszttraumás stressz és a depresszió is megfigyelhető volt nála, és valószínűsíthető, hogy beilleszkedési és alkalmazkodási problémái is lesznek.
   
Az ügyben eljáró bírói tanács elnöke, Miszori László közölte: a másodrendű vádlott, Kiss István - aki a többi vádlottal együtt előzetes letartóztatásban van - korábban benyújtott szabadlábra helyezési kérelmet elutasította a bíróság. A döntést az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.
   
A per pénteken folytatódik.


   
A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, illetve a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!