Hírek

2013.03.28. 14:44

Az egyház "aktív" feladatvállalásáról beszélt a pápa a krizmaszentelő misén

A Szent Péter-bazilikában csütörtökön tartott krizmaszentelő misével kezdte meg Ferenc pápa a húsvéti szertartások sorozatát a Vatikánban.

Sárközy Júlia/MTI

A jó papot népéről lehet felismerni - mondta a pápa homíliájában, amelyben az egyház "aktív" feladatvállalásáról és a papi szolgálatról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy az egyháznak el kell mennie a peremen élőkhöz, a szegényekhez, a betegekhez, a börtönben levőkhöz, mindazokhoz, akik "egyedül vannak és szomorúak".

Ez volt az első alkalom, hogy Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutatott be misét, amelyet a Rómában tartózkodó bíborosokkal, pátriárkákkal, püspökökkel, plébánosokkal együtt koncelebrált 1600 paptársa előtt.  

A misén megáldották a szentségekhez használt olajakat.
 
Az egyházi rend alapításának ünnepén Ferenc pápa azt mondta, hogy az "olaj nem magunk illatosítására kell, vagy arra, hogy ampullában őrizzük, mivel megromlik".

"Az a pap, aki nem lép ki önmagából, népe legjobbjait veszíti el. A pap vegye vállára népét és vésse szívébe népe tagjainak neveit!" - fogalmazott egyebek között a Buenos Aires érsekéből lett egyházfő.

Kijelentette, hogy a papnak "nem szabad szomorúnak lennie, a nép megérzi, ha örömmel akarják elárasztani, és ezt az örömet vissza is adja."

Ferenc pápa azt hangoztatta, hogy a mai civilizációhoz hasonlóan az egyház is "identitásválsággal" küzd, de ezt "az áradatot meg kell törni". Az egyházfő szerint "önismereti kurzusok" helyett a papoknak "ki kell lépniük az emberek közé", máskülönben közvetítő kapocs helyett az egyház "kezelőivé" válnak.

A pápa szavait a papok megtapsolták.   

Ferenc pápa csütörtökön az utolsó vacsorát idéző misét Róma egyik, fiatalkorú bűnözők számára fenntartott börtönében tartja, ahol fiatal elítélteknek mossa meg a lábát a szertartás szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!