Hírek

2013.03.26. 10:31

Restaurálják a gödöllői kastély oroszlános mellvédjeit és őrbódéit

Felújítják a Gödöllői Királyi Kastély főbejáratához vezető oroszlános kőkorlátokat és az őrbódékat - tájékoztatta az MTI-t a kastély kommunikációs munkatársa.

MTI

 Tüske Boglárka a munkálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy az időjárás viszontagságai - elsősorban a csapadék - miatt a kőkorlátok felszíne és talapzata rossz állapotba került, de a mellvédet díszítő kőoroszlánok is restaurálásra szorulnak, a felvezető út elején álló két őrbódénak pedig a tetejét tisztítják meg.

A kastély főbejáratát az íves kocsifelhajtókkal összekötő út két oldalának oroszlánokkal díszített kőkorlátja az 1740-es években készült. Legutóbb 1996-ban restaurálták, amikor a korlátot szétszedték, felújították, majd ismét a helyükre tették. „Az eltelt több mint másfél évtizedben azonban jelentősen romlott a sóskúti típusú durva mészkőből faragott műemlékek állapota” – mutatott rá a kastély munkatársa.

A tavaszi felújítás során a kőkorlátot ismét elbontják, mert csak így lehet a talpköveket minden oldalról megszilárdítani és kialakítani a megfelelő szigetelést, illetve megerősítik összecsapolásukat. A restaurátorcsapatot Varga Zoltán Zsolt gödöllői kőrestaurátor vezeti, a mellvéd felújítása május elejére készül el.

A kőkorlát és a két őrbódé az NKA Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma támogatásával, 7 millió forintból születik újjá, a költségek felére még 2012-ben nyert támogatást a Gödöllői Királyi Kastély.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!