Hírek

2013.04.12. 10:02

Elhunyt Szalai Annamária

Hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke" - közölte pénteken az NMHH.

Index

A Fidesz egykori médiapolitikusa 51 éves volt.

Az NMHH honlapján közzétett életrajza szerint Szalai Annamária 1961-ben született Zalaegerszegen.Tanítói, népművelői és pénzügyi felsőfokú végzettséget szerzett. Dolgozott tanítóként, újságíróként és filmforgalmazóként is. 1991-ben még egy erotikus lapot szerkesztett vidéken, amit húsz év elteltével már csak 16-os karikával látott volna el, némiképp ellentétesen a médiatörvényben meghatározott korhatárbesorolásokkal. 1997-től 2002-ig a zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kiállítóterem igazgatója volt.

1998 és 2004 között parlamenti képviselő, 2004-ben és 2008-ban az Országos Rádió és Televízió Testület tagjai közé választotta. Az NMHH elnöke 2010 augusztusában lett, a Médiatanács elnökévé 2010. október 11-ével választotta meg a parlament. Megbízítása elvileg kilenc évre szólt, az új, sokat kritizált médiatörvény értelmében utódját már a miniszterelnöknek, Orbán Vitkornak kellett volna kineveznie, de a törvényt nyugat-európai nyomásra pár megváltoztatták, így a jelenleg érvényes szabályozás szerint a köztársasági elnök nevezi ki az NMHH új elnökét.  Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára ugyanis úgy vélekedett, hogy az a gyakorlat, miszerint a miniszterelnök egyedül tesz javaslatot a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének személyére, nem felel meg az európai sztenderdeknek.

Egy 2010-ben vele készült interjúban azt mondta az Indexnek, hogy az NMHH elődje, az ORTT csak pártérdekeket szolgált, nem úgy mint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Az új testület egyébként az egykori ORTT és a Nemzeti Hírközlési Hatóság összevonásával jött létre.

Szalai Annamária évek óta súlyos, elhúzódó betegségben szenvedett. Bár politikai körökben ez közismert tény volt, erről csak akkor értesülhettek a hazai médiában, amikor a bécsi magyar nagykövet 2012 februárjában a magyar sajtóhelyzetről és több hazai újságíróról szóló diplomáciai levele itthon is nyilvánosságra került.

Az elmúlt két évben többször felröppent a hír, hogy a betegség miatt Szalai otthagyja a médiahatóság vezetését, ezt azonban Szalai többek között az Indexnek is cáfolta. Nyilvános szereplést az utóbbi hónapokban nem vállalt, környezete szerint azonban még az utolsó napokban a kórházban is végezte hivatali teendőit.

A Fidesz-frakció és az MSZP is részvétét nyilvánította.
Beleírták az alkotmányba is

Kinevezését után Szalai Annamária kijelentette, hogy új fejezet kezdődik a médiahatóság életében, folyamatos, stabil működési környezetet szeretnének. Az akkori közmédiarendszert pazarlónak és fenntarthatatlannak nevezte, és azt mondta, hogy hatósági oldal is megújításra szorul. Az új médiatörvények megalkotásában is részt vett, sőt, egy alkotmánymódosításnak köszönhetően az NMHH elnökeként akár a törvényhozásba is beleszólhatott, hiszen rendeletalkotási jogkörrel ruházták fel.

A magyar médiatörvény, pontosabban az abban foglalt, az online tartalmak szabályozásával foglalkozó, így a sajtószabadságot veszélyeztető passzusok az EU országaiban visszatetszést váltottak ki, szinte mindenki tiltakozott az internetes tartalmak állami befolyásolásának szándéka ellen. Az NMHH 2011-es évét értékelő sajtótájékoztatón erről azt mondta, hogy nem igazolódott be a törvény hatályba lépése körüli hisztéria.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!