Hírek

2013.07.15. 13:56

Demény Balázs nyerte a nagyszebeni zongoraversenyt

Demény Balázs zongoraművész nyerte a fiataloknak meghirdetett nagyszebeni Carl Filtsch nemzetközi zongoraverseny 16 és 30 év közötti kategóriáját - írta internetes oldalán hétfőn a kolozsvári Szabadság napilap.

MTI

 A 18. alkalommal meghirdetett nemzetközi zongoraversenyre több mint negyven fiatal előadóművész nevezett be Bulgáriából, Dél-Koreából, Fehéroroszországból, Franciaországból, Moldovából, Oroszországból, Romániából és Ukrajnából. A németországi Peter Szaunig vezette zsűri a 24 éves Demény Balázs előadását találta a legjobbnak. A nyertes 1500 eurós (mintegy 450 ezer forintos) pénzjutalmat is kapott.

A Kolozsváron született Demény Balázs zenei tanulmányait szülővárosában kezdte. 2009-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. Jelenleg párhuzamosan végzi a berlini művészeti egyetem és a budapesti zeneakadémia zongora mesterszakát.

A versennyel a szervezők - Nagyszeben és Szeben megye önkormányzata, a Nagyszebeni Filharmónia, Németország Nagyszebeni Főkonzulátusa és a Romániai Német Demokrata Fórum - évről évre a 19. század közepén mindössze 15 évet élt erdélyi szász zongoravirtuóznak, a Párizsban tanult Carl Filtschnek állítanak emléket.

A Nagyszebeni Filharmónia honlapján található idézet szerint a 12 éves korában már érett művészként ünnepelt Carl Filtschről Liszt Ferenc azt mondta: "amikor ez a gyermek elkezdi az előadókörútjait, én bezárhatom a boltot".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!