Hírek

2013.09.03. 15:32

Bírósági eljárás miatt nem fizet a Lombard

A Lombard Lízing Zrt. a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) határozatában megszabott augusztus végi határidőig nem fizette vissza ügyfeleinek a 380 millió forintos casco díj többletet.

BAMA

A nem fizetés oka, hogy a határozatot megtámadta a bíróságnál - közölte a társaság kedden az MTI-vel. A PSZÁF július elején hozta meg határozatát, amely szerint a pénzügyi vállalkozás deviza alapú gépjárműhitelei kapcsán a csoportos biztosítás keretében felmerülő casco díjakat devizában terhelte a fogyasztókra, holott a biztosítás forintalapú volt, s azt a Lombard Lízing is forintban fizette a biztosítónak.

Ennek értelmében a társaság közel 14 ezer casco biztosítást tartalmazó szerződésénél azért számított fel magasabb kamatot, mert az érintett fogyasztóknak a tőke- és kamattartozás mellett a casco díját is devizaalapon kellett megfizetniük.

A Lombardot ezért 20 millió forintra bírságolta a felügyelet és kötelezte, hogy a 380 millió forint többlet casco díjat augusztus 31-ig fizesse vissza az ügyfeleinek.

A Lombard - a törvény által biztosított határidőn belül - keresettel élt az illetékes bíróság előtt, továbbá kérte a határozat végrehajtásának felfüggesztését - áll a társaság közleményében. Változatlanul azon a véleményen van a cég, hogy jogszerűen cselekedet.

A PSZÁF határozatában leírta azt is, hogy a "KHR bekerülési díj" elnevezésű díjtétel egyoldalú módosításakor, több esetben a hitelintézeti törvényben előírt 60 nap helyett három, illetve öt nappal hirdette ki a díjtételek módosítását a Lombard. Ezen túl súlyosan megsértette a jogszabályi előírásokat azzal, hogy nem tájékoztatta levélben szerződött fogyasztóit a díjtétel módosításáról.

Ezért 5 millió forint bírságot szabott ki a felügyelet, és 1 millió forint visszatérítésére kötelezte a társaságot. Erről ezt tartalmazza a közlemény: a KHR díjak indexálása kapcsán a határozatban foglaltak végrehajtása megtörtént, az érintett ügyfeleket a Lombard írásban tájékoztatta.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!