Hírek

2013.09.04. 13:06

Mibe fektessük megtakarított pénzünket?

Ha valaki nem otthon tartja megtakarított pénzét, érthető elvárása, hogy az minél kisebb - vagy akár nulla - kockázat mellett minél nagyobb hozamot termeljen neki. Az ökölszabály viszont a megtakarításoknál az, hogy az elérhető hozammal párhuzamosan többnyire a kockázat is nő. Ennek megfelelően a befektetés kiválasztásánál fontos magunkban tisztázni, hogy mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni, milyen időtávra tervezünk befektetésünkkel, és csak ezután érdemes feltérképezni a lehetőségeket.

BAMA

Mivel a megtakarítási lehetőségeknek számos típusa létezik, alapos mérlegelést igényel a számunkra leginkább megfelelő forma kiválasztása. A konkrét ajánlatok áttekintése előtt fontos tisztázni, milyen célból, mekkora összeget tudunk, illetve akarunk megtakarítani, és milyen időtartamra tudjuk pénzünket nélkülözni. Mielőtt választanánk a megtakarítási lehetőségek közül, gondoljuk végig, hogy várhatóan mennyi ideig tudjuk nélkülözni a pénzt, azaz meddig akarjuk/tudjuk befektetni. Ez az idő 1 hónaptól akár 10-20 évig terjedhet.

Irányadó szabályként elmondható, hogy kezdésként lehetőleg olyan megtakarítási formát válasszunk, amely könnyen hozzáférhető, biztonságos: erre leginkább a lekötött betét, a megtakarítási számla vagy az alacsonyabb kockázatú befektetési alapok lehetnek alkalmasak. Ha nagyobb összegek befektetésére is van lehetőségünk,  érdemes lehet elgondolkodni kockázatosabb, tőkepiaci termékek vásárlásán is, ám néhány százezer forinttal, rövid távon semmiképp se kezdjünk el például a tőzsdén spekulálni, mert gyorsan igen nagy veszteségek is érhetnek bennünket. Ennek megfelelően mindig tartsuk szem előtt a fokozatosság elvét, még akkor is, ha az elérhető hozam komoly csábítást jelent.

A megtakarítás elhelyezésekor mindig győződjünk meg arról, hogy ha a futamidő lejárta előtt szeretnénk hozzáférni pénzünkhöz, az milyen következményekkel jár: ha ugyanis lejárat előtt törünk fel betétet, gyakran elvész a kamat, de idő előtti szerződés bontás esetén jóval alacsonyabb hozamra számíthatunk a különböző biztosítási konstrukcióknál is.

Nem elhanyagolandó persze az sem, hogy mekkora az elvárt hozam nagysága. Fontos mérlegelni tehát, hogy akarunk-e, merünk-e a magasabb hozam reményében bizonyos kockázatot is vállalni, vagy inkább biztonságra törekszünk. A paletta itt is igen széles, a gyakorlatilag nulla kockázatú - ám viszonylag alacsony hozamot nyújtó -, legegyszerűbb lekötött betétektől egészen az erősen spekulatív tőkepiaci befektetésekig terjed. Ökölszabályként mindenesetre elmondható, hogy a lehetséges hozammal egyenesen arányosan általában a kockázat is nő: ezt mindig tartsuk szem előtt, bárki is igyekszik bennünket meggyőzni egy adott befektetésről.

Az is előfordulhat persze, hogy egyelőre nincs konkrét célunk a megtakarított pénzzel, csak általános tartalékot szeretnénk képezni akár váratlan helyzetek, akár jövőbeni nagyobb beruházások finanszírozása céljából. Ilyen helyzetekben jelenthetnek megoldást a megtakarítási számlák, amelyek a lekötött betéteknél alacsonyabb, ám a folyószámlán tartottaknál magasabb kamat mellett vehetők igénybe, viszont az elhelyezett pénzhez való hozzáférés jóval rugalmasabb, mint a lekötött betétnél.

Az egyes betéti- és megtakarítási termékek közötti választást könnyíti meg a PSZÁF Betét- és megtakarításkereső programja, amelyben néhány szűrő és választófeltétel kitöltését követően bárki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb terméket.

Mit kell tudni a a befektetési alapokról?

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Vasas Norbert, a Budapest Alapkezelő termékmenedzsere
[/caption]

A befektetési alapok változatos lehetőségeket kínálnak a megtakarításaink elhelyezésére. Céljaink és kockázatvállalási hajlandóságuk függvényében is sokféle megoldás közül választhatunk, így a befektetési alapok nemcsak azoknak kínálnak jó megoldást, akiknek a magas hozam a fontos, hanem a biztonságra törekvő, óvatosabb befektetőknek is - hívja fel a figyelmet Vasas Norbert, a Budapest Alapkezelő termékmenedzsere. A rendszeres megtakarításhoz is jó választást jelentenek az alapok - tette hozzá -, hiszen több banknál is elérhető olyan szolgáltatás, amelynek segítségével egyszeri megbízást követően, további ügyintézés nélkül minden hónapban az általunk választott alapba fektethetjük a megtakarítani kívánt összeget.  Akik úgy érzik, nehezen igazodnak el a befektetési alapok kínálta lehetőségek között, a bankfiókokban tanácsadók segítségével tudják felmérni a vagyoni helyzetüknek és céljaiknak leginkább megfelelő befektetési alapokat - hangsúlyozta a szakember.

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!