Hírek

2014.01.27. 10:00

Mi a teendő, ha baj történik az utazásunk során?

Az utasbiztosítás elengedhetetlen kelléke a téli pihenésnek is. Nagyon fontos ugyanakkor az is, hogy tisztában legyünk vele, baj esetén mi a teendő.

BAMA

A téli utazás, síelés során is előfordulhatnak olyan káresemények, amelyek a nyaralás során: így közúti baleset, értékek eltűnése, személyi sérülés vagy betegség. Ha ilyen esemény történik, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit kell tennünk, hiszen ez hozzásegíthet a gyors kárrendezéshez, illetve a kár és kellemetlenség minimalizálásához.

Ha kár történik, legfontosabb, hogy haladéktalanul értesítsük biztosítónk assistance központját (ezt általában kedvezményes tarifával tehetjük meg, és magyar nyelven kaphatunk segítséget), adjuk meg nevünket, utasbiztosításunk kötvényszámát, elérhetőségi telefonszámunkat.

Az assistance központ értesítése két okból is nagyon fontos. Az egyik, hogy ennek elmulasztásakor a biztosító igen alacsony összegben korlátozhatja a kártérítés mértékét. A másik, hogy az assistance központ teljes körű felvilágosítást nyújt, és innen valóban értékes segítséget kaphatunk, ha bajba kerülünk. Segítség lehet például, ha megtudjuk, hol van a legközelebbi egészségügyi intézmény, de több szolgáltatásra kiterjedő szerződéseknél ez lehet a jogi védelem megszervezése is.

Fontos, hogy balesetnél, lopásnál ugyanúgy szükséges a helyi hatóságok értesítése, mintha ezek az események itthon történnének meg velünk, valamint a helyi hatóság igazolására itthon is szükségünk lesz a kárrendezés folyamatán, ezért ezt se mulasszuk el.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy ki kell-e fizetnünk az orvost a helyszínen, vagy sem. A baleset vagy betegség következtében szükségessé váló kórházi kezelés esetén felmerült költségeket a biztosító általában közvetlenül rendezi a kórházzal. A kórháznak - vagy orvosnak - az asszisztencia szolgálat garanciavállalási nyilatkozatot küld, amelyben vállalja, hogy a költségeket közvetlenül kifizeti, így a biztosítottat a helyszínen nem terheli költség. A felmerült egyéb költségeket (például a gyógyszerek árát) a helyszínen az utas fizeti, és utólag, számla ellenében a biztosító visszatéríti.

Az azonnali kárbejelentés azért is fontos, mert a biztosítók szerződési feltételei szerint, ha a biztosítási eseményt azonnal és haladéktalanul nem jelentük be az asszisztencia szolgálat részére (és ennek következtében az nem működhet közre a szolgáltatások teljesítésében), úgy a biztosító a költségeket számla ellenében, és csak korlátozott mértékben téríti meg. Az erre az esetre alkalmazott kifizetési maximumok, illetve limitek eltérőek.

A kárbejelentéshez gyűjtsük össze a szükséges dokumentumokat: így a biztosítási kötvényt, az orvosi igazolásokat, a jegyzőkönyvet (balesetbiztosítási káreseménynél), az eredeti számlákat, az eredeti gyógyszervásárlási számlákat, az eredeti rendőrségi jegyzőkönyvet, illetve haláleset esetén a halotti anyakönyvi kivonatot.

Assistance az autóra is

Az assistance központok jellemzően a hét minden napján, a nap minden órájában rendelkezésre állnak, a társaság munkatársai szükség esetén információt, vagy segítséget nyújtanak a bajban, bármilyen kár éri a biztosítottat, vagy a vagyontárgyat - közölte Kádár Péter, az Allianz Hungária Zrt. életbiztosítási igazgatója.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Kádár Péter
[/caption]

Ma már létezik kifejezetten az autóval külföldre utazók számára olyan, az utasbiztosítás mellé köthető Autó Assitance biztosítás, amely akkor nyújt segítséget, ha egy külföldön elszenvedett baleset vagy műszaki hiba következtében az autó menetképtelenné válik. A magyar nyelvű telefonos segélyszolgálat - tette hozzá Kádár Péter - eligazítást ad abban, hogy kihez forduljunk ilyen esetben, hol található a legközelebbi megbízható szerviz és hogyan tudjuk hazajuttatni az autónkat. A kiegészítő biztosítás természetesen fedezi az ezzel járó váratlan kiadásokat is.

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!