Hírek

2014.02.27. 10:18

Melyek a tipikus megtakarítási célok?

A megtakarítások – amellett, hogy általános biztonsági tartalék szerepét is betöltik – számos célt szolgálhatnak az életpályánk során. Ezekhez a célokhoz viszont más és más megtakarítási formákat célszerű hozzárendelni.

BAMA

Túlmenően azon, hogy a megtakarítások elsődlegesen jövőbeni anyagi mozgásterünk kibővítését célozzák, vannak olyan, tipikusnak tekinthető megtakarítási célok, amelyek a háztartások megtakarítási döntéseiben meghatározó szerepet kapnak. Ezen célok eléréséhez – a pénzügyi lehetőségek függvényében – eltérő megtakarítási termékek használata kapcsolódik.

Az életpályánkat, életünket jellemzően három fő szakaszra oszthatjuk, az életünk elején (születésünktől tanulmányaink befejezésig) és végén (nyugdíjas korunkban) inaktívak vagyunk, a köztes időszakban pedig gazdaságilag aktívak vagyunk, azaz ebben az időszakban rendelkezünk munkajövedelemmel, szerezzük meg az életvitelünkhöz szükséges pénzt, valamint tudunk a különböző céljaink elérésére tartalékot képezni.

Megtakarításaink jelentős részét a biztonsági tartalékok teszik ki, amelyekkel váratlan kiadásokra, betegségre készülünk fel. Erre a célra megfelelő eszköz lehet a rövid lejáratú bankbetét, állampapír, illetve befektetési alap, a váratlan egészségügyi kiadásokra pedig egészségpénztári számlán elhelyezett megtakarítással, illetve betegség- és balesetbiztosítással érdemes felkészülni. Szintén elsősorban rövid – egy éven belüli – lejáratú befektetésekkel, bankbetéttel érdemes készülni a nyaralásra, illetve a kisebb értékű tartós fogyasztási cikkek (például televízió) beszerzésére is.

A hosszabb távú megtakarítások – éven túli lejáratú állampapírok, részvények, kötvények, befektetési jellegű életbiztosítások – már olyan célkitűzések eléréséhez lehetnek hasznosak, amelyek többévenként esedékesek: ilyen lehet az autónk cseréje, nagyobb értékű bútorok vásárlása. Ha lakáscélra takarékoskodunk, feltétlenül érdemes csatasorba állítanunk a lakás-takarékpénztári megtakarításokat, nem utolsó sorban a konstrukcióval járó állami támogatás miatt. A több évtizedes távon esedékes célok – gyermekünk jövője, nyugdíjas évek – esetében pedig az ezekhez ajánlott konstrukciók lehetnek (más hosszú távú befektetések mellett) a leginkább célravezetőek: így a gyermek számára a babakötvény, a nyugdíj-előtakarékossághoz pedig az önkéntes nyugdíjpénztár, a Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) vagy a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ).

A tervezésnél ugyanakkor mindig figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint ne egyféle eszközben tartsuk pénzünket, hiszen így jobban megoszthatjuk a kockázatot az egyes pénzügyi termékek között. Hosszú távú elkötelezettséget pedig – például az életbiztosításoknál – csak akkor vállaljunk, ha biztosak vagyunk abban, hogy a 10-20 éves futamidő végéig valóban nélkülözni tudjuk az elhelyezett összeget: lehetséges ugyanis, hogy a futamidő lejárta előtt csak nagyon kedvezőtlen feltételekkel szállhatunk ki a befektetésből.

Hogyan érdemes megosztani megtakarításainkat?

Rövid, közép és hosszú távú megtakarítási terveinkhez is jó lehetőséget kínálnak a befektetési alapok – mondja Vasas Norbert, a Budapest Alapkezelő termékmenedzsere.

Rövid távú céljainkhoz, vagy ha csak vésztartalékot képeznénk, érdemes olyan konstrukciót választani, amely azonnali hozzáférést biztosít az ebben elhelyezett összeghez, és nagyobb biztonságot nyújt a befektetett tőkénknek. Ehhez ideális megoldást kínálnak például az alacsony kockázatú – bankbetétekbe, kincstárjegyekbe fektető – pénzpiaci alapok és a mérsékelten kockázatos kötvényalapok.

Ha befektetett pénzünk védelme a számunkra leginkább lényeges szempont, és középtávú befektetést tervezünk, válasszuk a tőkevédett alapokat, amelyek elérhetővé teszik számunkra a kockázatos, de jelentős hozammal kecsegtető piacokat – a befektetett tőkénk kockáztatása nélkül.

Hosszabb távú megtakarítási céljaink eléréséhez érdemes lehet nagyobb kockázatot vállalni a magasabb hozamlehetőség érdekében: ebben az esetben választhatunk részvény- vagy árupiaci, valamint abszolút hozamú alapokat is. Rendszeres megtakarításra is van lehetőségünk, hiszen több banknál is elérhető olyan szolgáltatás, amelynek segítségével egyszeri megbízást követően, további ügyintézés nélkül minden hónapban – lépésről lépésre – az általunk választott alapba fektethetjük a havonta megtakarítani kívánt összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!