Hírek

2014.03.24. 10:00

Mire figyeljünk oda a befektetéseknél?

A befektetési termékek kockázata általában abban rejlik, hogy a befektetett pénzünk visszafizetését, és az azon elérhető hozamot számos külső, előre nem látható tényező is befolyásolja, illetve egyes termékeknél a kibocsátó intézmények többnyire nem vállalnak ezekre garanciát. Kedvezőtlen esetben befektetett pénzünk egy részét el is veszthetjük. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha befektetési terméket választunk, körültekintő döntést hozzunk.

BAMA

A befektetés alatt jellemzően olyan összetettebb, hosszabb távú, magasabb összegű megtakarítási formákat értünk, melyek általában kockázatosabbaknak tekinthetők, mint például a lekötött bankbetétek. 

A kellemetlen meglepetéseket könnyebben kerülhetjük el, ha néhány szempontot tisztázunk magunkban a befektetési termék vásárlása előtt. Mozgásterünket nagyban befolyásolja, hogy mekkora összeget, és milyen időtávra kívánunk befektetni. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy mekkora hozamot szeretnénk elérni, és ezért mekkora kockázatot vagyunk hajlandók vállalni. Természetesen mindenki olyan befektetést tart ideálisnak, amelynek minimális kockázat mellett magas a hozama, ám a jó hozam ritkán jár együtt az alacsony rizikóval.

Ha még nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, megtakarításaink egy kisebb részét tereljük csak a befektetési termékek felé: vagyis a pénzünk nagyobb részét változatlanul tartsuk bankbetétben vagy állampapírban, és csak egy kisebb részt fektessünk kockázatosabb eszközökbe. A kezdő befektetőknek jó választást jelenthetnek a befektetési alapok, amelyek számos eszközfajtába fektetnek, ezért megtalálható közöttük minimális, illetve magas kockázatú is. További előnyük emellett, hogy nem igényelnek nagy összegű befektetést, illetve többnyire szabadon visszaválthatók.

A befektetéseknél is igaz emellett, hogy megtakarításunkat célszerű nem egyetlen termékbe/eszközbe fektetni, válasszunk inkább lejárat és kockázat szerint is többfélét. Ha az egyik nem lesz nyereséges, a másik eszközön elért eredmény ellensúlyozhatja a veszteségünket.

Milyen szempontokat mérlegeljünk egy adott befektetés választásánál?

Bizonyára mindenki olyan befektetésekre vágyik, ahol magas hozam érhető el alacsony kockázatvállalás mellett. Egy négytagú család esetében ez a szempont talán még fontosabb, hiszen a gyermekek jövőjének biztosítása mellett szükség van arra a tudatra is, hogy pénzünk biztonságban van. Ugyanakkor befektetési döntések meghozatala előtt nagyon fontos, hogy felmérjük magunkra nézve az adott befektetés előnyeit és hátrányait (futamidő, ígért hozam, lejárat előtti kivét esetén felmerülő költségek, elvesztett kamatok), valamint azt, hogy mekkora a kockázatvállalási hajlandóságunk, hiszen tény, hogy magasabb hozam eléréséhez magasabb kockázatvállalásra van szükség. A cél az, hogy a kettő összhangban legyen döntésünkkor: így a számunkra legoptimálisabb befektetést választhatjuk - tanácsolják a CIB Bank szakértői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!