Hírek

2015.02.04. 18:16

Az MVM Csoport megvásárolhatja a szlovák villamosműveket

Négy működő és két épülő blokkal bővülhet az MVM Csoport érdekeltségébe tartozó nukleáris alapú áramtermelési portfólió, ha sikerül megvásárolni a szlovák villamosművek részvénycsomagját. Az MVM részvételével alakult konzorcium ajánlatát érdemben értékelendőnek ítélte az ENEL - mondta el Baji Csaba szerdán.

MTI

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az atomenergia felhasználásával hosszú távon számolnak. A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló két új tervezett blokk mellett a Slovenské Elektrárne 66 százalékos részvénypakettjének megvásárlása is ezt szolgálhatja - hangzott el.

Baji Csaba azt mondta, hogy jók az esélyei az MVM-nek a szlovák villamosművek részvénycsomagjának megvásárlására. A magyar energetikai vállalat és a Mol Csoportba tartozó Slovnaft ajánlata már túljutott az első rostán. A döntés legkorábban áprilisban születhet meg az elnök-vezérigazgató szerint.

Az MVM Csoport és konzorciumi partnere nem kötelező érvényű árajánlatot tett az ENEL Csoport értékesítési szándékára reagálva - emlékeztetett Baji Csaba.
Úgy vélte, a sikeres vétellel "olyan eszközállomány jöhet létre az energetikában, amely megfizethető árú villamos energiát biztosít a régióban, szavatolja a térség energiabiztonságát, a fenntartható fejlődést szolgálja, valamint támogatja a gazdaságfejlesztést és a munkahelyteremtést". Hozzátette, hogy a nyereséges gazdálkodást elősegítve új piacok nyílhatnak meg az érintett társaságcsoportok előtt.

Baji Csaba
szerint ajánlatuk a szlovák villamosművek számára is jó együttműködési lehetőséget ígér, kölcsönös előnyök, szinergiák érhetőek el.
Az üzleti tranzakció pénzügyi hátteréről az elnök-vezérigazgató azt MTI-nek annyit mondott, hogy az MVM rendelkezik a vásárláshoz szükséges erőforrással. Hozzáfűzte: tekintve a Szlovákiában már működő négy atomerőművi blokkot és a Mohiban (Mochovce) épülő két blokkot, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Molhoz tartozó Slovnaft konzorciumával létrejövő társaságcsoport olyan termelői portfólióra tehet szert, ami a régióban meghatározó.
Az MVM Csoport eredményesen gazdálkodott tavaly, a várakozások szerint 2014. évi árbevétele eléri az 1200 milliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!