Hírek

2015.02.06. 08:55

Mol: átmenetileg felfüggesztik a kurd Shaikan mező olajexportját

A Mol Nyrt. átmenetileg felfüggeszti a kurdisztáni Shaikan mező kőolajexportját, és újraindítja a helyi értékesítést - jelentette a Mol a tőzsde honlapján pénteken.

MTI

A Mol Nyrt. közleménye szerint az itteni kutatás-kitermelést iránytó másik tulajdonos, a Gulf Keystone Petroleum Limited (GKP) továbbra is tárgyalásokat folytat az észak-iraki kurdisztáni regionális kormány természeti erőforrások minisztériumával annak érdekében, hogy a partnerekre eső kifizetéseket megkapja és megteremtse az export-értékesítések utáni stabil kifizetések rendszerét.

Közölték: annak érdekében, hogy biztosítsák a bevételeket és a cash-flowt, újraindítják a helyi, kurdisztáni kőolaj-értékesítést. A tankautókkal történő export-értékestést átmenetileg felfüggesztik.
Mindez várhatóan csak rövid ideig tart, addig, amíg kialakul az export-értékesítés utáni rendszeres kifizetések folyamata.
A Mol szerint a partnerek mindent megtesznek, hogy minél korábban csővezetékes összeköttetést biztosítsanak a Shaikan mezőnek, ami jelentős árelőnyt jelent majd a tankautós szállításhoz képest.A magyar olajipari társaság január 5-én közölte, hogy az észak-iraki kurd régióban elhelyezkedő Shaikan mező december 27-én elérte a 40 ezer hordóegyenérték napi termelési szintet, két nappal később az első és a második termelőegységből rekordszámú, 354 tankautót töltöttek meg mintegy 58 ezer hordó kőolajjal. A Mol közlése szerint a kőolajat törökországi kikötőkbe szállították és tovább exportálják.
Korábbi közleményük szerint a Shaikan blokk kitermelése tavaly 25 ezer hordó volt naponta, majd a decemberben bekötött további három kút (Shaikan-7, -8 és -10) termelésbe állítása lehetővé tette a termelési szint növelését. A Shaikan területe 283 négyzetkilométer, itt a Mol 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, a másik tulajdonos a Gulf Keystone Petroleum, amely a kutatás-kitermelést is irányítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!