Hírek

2015.08.24. 09:50

Több mint hétezer migráns érkezett Szerbiába

Több mint hétezer migráns érkezett vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába, írja az MTI az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) közleménye alapján.

index.hu

A genfi központú szervezet vasárnap késő este közzétett közleményében közölte ezeket az adatokat, néhány órával korábban Bratislav Grasic szerb védelmi miniszter ötezer ember érkezéséről tájékoztatott – írja az Index.

Az UNHCR szerint a határ túloldalán még százak várnak a belépésre, és még több migráns jövetele várható. Az ENSZ-szervezet segítséget nyújt a helyi hatóságoknak és humanitárius szervezeteknek az érkezők befogadásához és ellátáshoz a presevói tranzitközpontban. Az UNHCR élelmiszerrel látta el őket, és a szerbiai kormány kérésére több matracot, takarót, sátort és szálláshelyet próbál szerezni számukra.

A macedón kormány arról biztosította az ENSZ-szervezetet, hogy nyitva fogja tartani a határt azok előtt, akik az országukban dúló fegyveres konfliktus elől menekülnek. Az UNHCR szerint Görögországnak és Macedóniának többet kell tennie a probléma kezeléséért és felszólította az európai uniós tagországokat, hogy fokozzák a Görögországnak, Macedóniának és Szerbiának nyújtott segítséget.

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold segélyszervezetek ezzel egy időben nemzetközi összefogásra szólítottak az Nyugat-Balkánon át Európába érkező migránsok megsegítése érdekében. "Magasabb szintű együttműködésre és közös erőfeszítésekre van szükség, hogy kielégítsék a veszélyeztetettek humanitárius szükségleteit" - áll a két szervezet közleményében, amely szerint az elkövetkező napokban a görög szigetekről érkezők számának drámai növekedése várható.

A Görögországból érkező menekültáradatnak Macedónia múlt csütörtökön rendőri kordonnal próbált gátat vetni, de több ezer bevándorló ennek ellenére áttört a határon. Ezek után a macedón hatóságok pótlólagos vasúti kocsikat és buszokat is forgalomba állítottak, hogy felgyorsítsák a migránsok áthaladását az országon.

A korábbi tömegtülekedések után vasárnap - a helyi beszámolók szerint - a migránsok fegyelmezett sorokban várták, hogy feljussanak a járművekre, melyek Szerbiába viszik őket. Utána Magyarország az úti céljuk, onnan nyitva áll előttük az Európai Unió, amelynek területén nagyrészt szabadon utazhatnak egyik országból a másikba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!