Hírek

2015.09.02. 21:10

Száz migráns már Bécsben, Budapestről érkeztek ma

A rendőrség közlése szerint szerda késő délutánig száz menekült érkezett a bécsi Westbahnhof pályaudvarra menetrendszerinti járaton Budapestről. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) azzal számol, hogy a pályaudvaron lévő migránsok száma tovább növekszik.

MTI

Keddről szerdára virradóan 71 menekült töltötte az éjszakát a bécsi Westbahnhof pályaudvarnál berendezett szükségszálláson. Szerdától már kétszáz ágy várja a Bécsben éjszakázó migránsokat - közölte az osztrák Vöröskereszt szóvivője. Az ÖBB lehetővé tette, hogy egy üres irodaépületének két emeletén migránsok éjszakázhassanak, olyanok, akik csatlakozás híján, éjjel már nem tudnak továbbutazni.    

Akárcsak az elmúlt napokban a rendőrségnek csupán néhány alkalmazottja teljesít szolgálatot a pályaudvaron. Az osztrák rendőrségi vezető, Roman Hahslinger korábbi közlése szerint azért van kevés rendőr a bécsi Westbahnhofon, mert elsősorban az embercsempészek kézre kerítésére koncentrálnak, és arra is hivatkozott, hogy egyre kevesebb a bevethető rendőr. Elmondta: a pályaudvaron jelenlevő rendőrök az esetleges menedékkérelmeket regisztrálják.    

A rendőrség az osztrák pályaudvarokon csak szúrópróbaszerű ellenőrzést végez - közölte az osztrák belügyminiszter. A Caritas főtitkára úgy nyilatkozott, hogy Budapesten humanitárius katasztrófa zajlik, és szerinte az emberek kimerülve, fáradtan, kétségbeesetten, azonban nagy reményekkel érnek majd Ausztriába. A főtitkár elmondta: a Westbahnhof jelenleg megtelt adományokkal, többet már nem vesznek át. Azonban az önkéntesek pénzt gyűjtenek, hogy a menekültek vonatjegyet tudjanak venni maguknak. 

Helmut Marban burgenlandi rendőrségi szóvivő arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szúrópróbaszerűen szerdán is folytatódott a gépkocsik ellenőrzése az osztrák-magyar határ térségében az embercsempészek kiszűrése érdekében. A szóvivő elmondta: az akció vasárnap esti kezdetétől szerda reggelig 24 embercsempészt fogtak el, akik összesen 239 menekültet szállítottak.    

Az osztrák belügyminisztérium azután vezette be a szigorúbb ellenőrzéseket az utakon, hogy az osztrák A4-es autópályán múlt csütörtökön 71 halott migránst találtak egy elhagyott teherautóban. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter közölte: a "klasszikus értelemben határellenőrzésnek nem nevezhető" ellenőrzés célja az, hogy megakadályozzák emberek halálát, és elfogják az embercsempészeket.   

Burgenland tartományban kedd reggel és a szerda reggeli órák között 307 migránst tartóztattak fel. Ez a szám a súlyponti akció mellett az egyéb ellenőrzések eredményét is tartalmazza. Az ellenőrzés főként Nezsider (Neusiedl am See) járást érinti, valamint az A4-es autópálya határhoz közeli szakaszát Miklóshalmánál (Nickelsdorf).   

A bécsi rendőrség közlése szerint hétfő óta öt embercsempészet tartóztattak le, kettőt szerdára virradó éjszaka. Alsó-Ausztriában rendőrség vasárnap este óta több száz autót ellenőrzött, azonban embercsempészt nem fogtak el. Felső-Ausztriában szerdára virradó éjjel fogtak el egy embercsempészt, aki 21 menekültet szállított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!