Hírek

2017.01.24. 08:41

Hét megyét érint a kór

A madárinfluenza-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Magyar­ország hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását.

MW Központi Szerkesztőség

Az agrártárca szerint az EU szabályozása lehetőséget biztosít arra, hogy egészségügyi vagy járványügyi szempontból indokolt esetekben be lehessen avatkozni a belső piac működésébe és különleges, egyedi válság­intézkedéseket hozhasson az Európai Bizottság. Magyarországon a megbetegedés már összesen hét megyét érint.

Sürgős állami segítségre van szüksége a bajba jutott víziszárnyas-ágazatnak, máskülönben felszámolás alá kerülhet. A Magyar Nemzet szerint a tenyésztők számíthatnak a kártalanításra, de a feldolgozók nem, ezért már a napokban elkezdődhetnek a kényszerű létszámleépítések.

A madárinfluenza miatt eddig 3,3 millió baromfit kellett leölni, 74 százalékuk kacsa volt. Az állattartók jogszabály alapján részesülnek kártalanításban, ha állataikat meg kell semmisíteni, ők mintegy hárommilliárd forint segélyre számíthatnak.

Az elmúlt időszakban hat üzem állt le, a dolgozókat elkezdték állásidőre fizetni. Ha nem kapnak segítséget, akkor nagy létszámú elbocsátásokra kell felkészülni, hiszen az érintett vállalkozásoknak bevételük sincs, amiből a személyi kiadásokat fedezhetnék.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn felszólította a világ országait, szigorúan kísérjék figyelemmel a madárinfluenzás eseteket, és haladéktalanul jelentsék, ha ember is megfertőződik, nem szabad figyelmen kívül hagyni a korai intő jeleket. Kínában december óta ugrásszerűen nőtt az embereknél diagnosztizált H7N9-es madárinfluenzás megbetegedések száma, a WHO két helyzetben nem tudta teljesen kizárni azt, hogy a fertőzés emberről emberre terjedt át. Ha így történt is, a jelenség egyelőre korlátozott maradt.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!