Hírek

2017.01.16. 09:10

Kern kancellár terve – Mi lesz az Ausztriában dolgozó magyarokkal?

Brüsszelhez fordul az osztrák kormány, és kéri az Európai Uniótól, engedélyezze az országnak, hogy előnyben részesítse a saját polgá­rait a hazai munkaerőpiacon – jelentette be a minap Christian Kern szociáldemokrata kancellár.

BAMA

A jelenlegi EU-szabályok tiltják ezt, hiszen az uniós polgároknak hasonló jogokat kell élvezniük minden tagállamban. Egyébként ez volt a brexites népszavazás egyik tétje is Nagy-Britanniában: az uniós bevándorlás és a munkavállalás korlátozása, amit Brüsszel nem fogad el.

Kern kancellár egy tízéves gazdaságfejlesztési terv részeként vázolta elképzeléseit. Mint mondta, kiemelkedően fontosnak tartja a munkanélküliség csökkentését. Ezt pedig elsősorban azzal szeretné elérni, hogy megnehezíti a kelet-európai uniós tagállamok – köztük Magyarország – polgárainak munkavállalását Ausztriában.

Az elképzelés lényege, hogy a munkaadó csak akkor vehetne fel külföldi munkavállalót, ha bizonyítani tudja: hazai polgár nem jelentkezett az állásra. Ez pedig elsősorban azért érdekes, mert sok más nyugati orszáűg mellett Ausztria foglalkoztatási gondjait is elsősorban az okozza, hogy a kelet-európai munkavállalók azért élveznek előnyöket a munkaerőpiacon, mert olcsóbban is vállalják ugyanazt a munkát. A jövedelmek közötti szakadék tehát nem csökkent jelentősen azóta sem, hogy sok egykori szocialista ország is belépett az Európai Unióba – írta a BBC.

A szociáldemokrata kancellár – a bevándorlás korlátozásával és a hazai munkaerő helyzetbe hozásával már régóta kampányoló Szabadságpárt irányítása alatt álló – Felső-Ausztria tartományban lévő Wels városában ismertette terveit. A nemrég megtartott államfőválasztáson az országot régóta kormányzó szociáldemokraták és néppártiak vereséget szenvedtek, egyik párt jelöltje sem került be a második fordulóba, amelyben egy zöldpárti jelölt küzdött meg a Szabadságpárt egyik vezetőjével. A megismételt elnökválasztást végül a zöldpárti jelölt nyerte. A szociáldemokraták népszerűsége jelenleg 27 százalék körül mozog.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!